ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ελλάδα – Ρωσία 2016

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων —Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Rossiya Segodnya ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας ένα κοινό ειδησεογραφικό εγχείρημα.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΜΙΑ Rossiya Segodnya Ντμίτρι Κισελιόφ, σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι «οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν ένα φανερό και παραδοσιακό ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, καθώς και για τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο, να μπορούν να λάβουν τη σχετική πληροφόρηση. Και όχι μόνο την πληροφόρηση, αλλά ελπίζω και τα αισθήματά μας, τα οποία απέναντι στους Έλληνες είναι παραδοσιακά θερμά, βαθιά και γεμάτα σεβασμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος δήλωσε ότι «επιθυμούμε οι Έλληνες να έχουν αντικειμενική ενημέρωση για τις ρωσικές ειδήσεις και οι φίλοι μας από τη Ρωσία να ενημερώνονται για τα ελληνικά νέα αντίστοιχα».

Στη διάρκεια του 2016, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στο έτος «Ελλάδα- Ρωσία 2016», θα καλύπτει αμφίδρομα όχι μόνο τις εκδηλώσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα του Έτους Φιλίας, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στην ίδια ιστοσελίδα θα προβάλλονται, επίσης, θέματα για τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, αλλά και πτυχές της καθημερινής ζωής των δύο λαών.

Στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδας — Ρωσίας 2016» εκπέμπει το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Sputnik Express, οι δημιουργοί και παραγωγοί του οποίου, Δημήτρης Λιάτσος και Άννα Λιάτσου, συζητούν με διακεκριμένους πολιτικούς, επιστήμονες, παράγοντες του πολιτισμού και από τις δυο χώρες, και εξετάζουν τα τρέχοντα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.

* * *

Η σχετική απόφαση «για τη διεξαγωγή του Έτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και του Έτους της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία» υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου 2014 από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικό υπόμνημα για τη διεξαγωγή του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, υπεγράφη από τον Β. Πούτιν και τον Αλ. Τσίπρα στη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα τον Απρίλιο του 2015.

Η εκκίνηση στο Έτος Ελλάδας και Ρωσίας δόθηκε στη Μόσχα από τους προέδρους των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Προκόπη Παυλόπουλο στις 15 Ιανουαρίου 2016. Εγκαινιάζοντας το Έτος Φιλίας, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τότε λόγο για την  προγραμματισμένη διεξαγωγή 37 κύριων εκδηλώσεων, όπως ελληνικές εκθέσεις στο Ερμιτάζ, στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οργάνωση στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Κατά τη διάρκεια του Έτους Ελλάδας — Ρωσίας δεν έχουν προγραμματιστεί μόνο πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και εκδηλώσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού, των επιστημών και τεχνολογιών.