ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"στο δάσος γεννήθηκε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο"

(1:37 / 22.41Mb / )

Ενα από πιό δημοφιλή παιδικά ρώσικα τραγούδια, το παλαιότερο για την Πρωτοχρονιά στην (πρώην) ΕΣΣΔ. Αυτό το τραγούδι το ξέρει κάθε παιδί στη Ρωσία. Τους στίχους έχει γράψει η Ραίσα Αντάμοβιτς Κουντάσεβα, και την μουσική ο Λεονίντ Καρλοβιτς Μπέκμαν. Το κείμενο του περίφημου "Δέντρου", δημοσιεύθηκε, για πρώτη φορά, στο περιοδικό "Μωρό", οι συνδρομητές του οποίου (κυρίως από την Πετρούπολη και την Μόσχα), το έλαβαν την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Υπάρχει μια έκδοση, βασισμένη στη μουσική της γερμανικής λαϊκής μουσικής, που σχετίζεται με την έναρξη του ΧΙΧ αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα σε ένα γερμανικό φοιτητικό τραγούδι: Wir hatten gebauet ein stattliches Haus (είχαμε χτίσει ένα αριστοκρατικό σπίτι), το 1819.

Το αρχικό κείμενο ήταν διαφορετικό από το σημερινό. Στην προ-επαναστατική παραλλαγή, αντί της συνηθισμένης έκφρασης: "κοιμήσου, χριστουγεννιάτικο δέντρο, αντίο", ήταν «κοιμήσου, έλατο, αντίο." Επίσης, στην αρχική έκδοση του "Χριστουγεννιάτικού δέντρου", δεν το κόβει ο "γέρος", αλλά ο "μικρός άνθρωπος", ο οποίος στην πραγματικότητα κάθεται στα ξύλα. Την αλλαγή αυτή έκανε η σοβιετική λογοκρισία.