ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελομακάρονα ή φοινίκια
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελομακάρονα ή φοινίκια

Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται, όπως και οι κουραμπιέδες, στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων.

Από την αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια των «μειλίχιων προσφορών» στους δαίμονες και τους θεούς του Άδη για να τους εξευμενίσουν και να αλλάξουν την τύχη, ώστε να είναι ευνοϊκή όλο τον χρόνο. Ήταν δε, αυτές οι προσφορές μικροί πλακούντες περιχυμένοι με μέλι, όπως ακριβώς τα μελομακάρονα.

Στη Σμύρνη, τα έλεγαν και φοινίκια, πιθανώς από τους Έλληνες, που είχαν ζήσει στην Αφρική, αφού το σχήμα τους μοιάζει με τον βασικό καρπό της, τον χουρμά.

Υλικά για μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Υλικά:

2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι, 4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι, 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι μαλακό, 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή, χυμός ενός πορτοκαλιού και ξύσμα της φλούδας του, 2 ποτηράκια κονιάκ, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, λίγη κανέλλα ψιλή και λίγα καρύδια κοπανισμένα μαζί με σουσάμι. Για το σιρόπι: 300 γρ. μέλι.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και το ρίχνουμε σε λεκάνη που προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει σ΄ αυτή το σιμιγδάλι μαζί με το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με σύρμα (αναδευτήρα). Προσθέτουμε στη συνέχεια την ζάχαρη και μισό ποτήρι του κρασιού νερό. Εξακολουθώντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με μια χούφτα αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά τη μάζα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε αρχικά σε μέτριο φούρνο που τον δυναμώνουμε αργότερα για να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα βάζοντας το μέλι να βράσει με μισό φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφαιρούμε από τη φωτιά. Τ΄ αφήνουμε στο σιρόπι για 6 περίπου λεπτά και με τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα και από πάνω τους ρίχνουμε λίγα καρύδια κοπανισμένα και ανακατεμένα με σουσάμι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ