ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Праздник двух столиц
© Sputnik/Maxim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γιορτή δύο πρωτευουσών

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στις μεγάλες πλατείες των ρωσικών πόλεων, για να γιορτάσουν την υποδοχή του Νέου Έτους. Οι πιο μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις διεξάγονται στις δύο μεγαλύτερες ρωσικές πόλεις —τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Η πρωτεύουσα και η "Bόρεια Παλμύρα", (σ.σ. όπως αποκαλείται η Αγία Πετρούπολη λόγω του πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού της πλούτου), ανταγωνίζονται η μία την άλλη κι σ' αυτό.

«Όλοι όσοι έκαναν πατινάζ, απ' ό, τι φαινόταν, εντελώς αδιάφορα την προσπερνούσαν, την πρόφταιναν, ακόμη μιλούσαν μαζί της και εντελώς ανεξάρτητα από αυτήν χαίρονταν, επωφελούμενοι από τον άριστης κατάστασης πάγο και τον καλό καιρό. Ο Νικολάι Σερμπάτσκι, ο ξάδελφος της Κίτι, φορώντας κοντή ζακέτα και στενό παντελόνι, καθόταν με τα πατίνια στα πόδια σε ένα σκαμνί και, βλέποντας τον Λεβίν, του φώναξε:

— Α, ο πρώτος Ρώσος παγοδρόμος! Είστε ώρα εδώ; Ο πάγος είναι καταπληκτικός, φορέστε τα πατίνια σας.

— Δεν έχω πατίνια, απάντησε ο Λεβίν, έκπληκτος από την τόλμη/ το θράσος και το επιβλητικό παρουσιαστικό της, χωρίς να τη χάνει ούτε δευτερόλεπτο από το βλέμμα του, αν και δεν την κοιτούσε. Αισθανόταν ότι ο ήλιος τον πλησίαζε. Αυτή βρισκόταν στη γωνία και, προσπαθώντας αφελώς να χωρέσει τα στενά της πόδια σε ψηλά μποτάκια, με ντροπαλό ύφος, ήρθε προς το μέρος του. Ένα αγόρι με μια ρωσική φορεσιά, κουνώντας τα χέρια του και σκύβοντας προς τη γη, την προσπέρασε. Αυτή δεν έκανε τόσο καλό πατινάζ; βγάζοντας τα χέρια από την καλύπτρα, η οποία κρεμόταν από το κορδόνι, τα κρατούσε σε ετοιμότητα και, κοιτάζοντας τον Λεβίν, τον οποίο γνώριζε, χαμογέλασε σε εκείνον και στο φόβο του. Όταν ολοκλήρωσε τη στροφή της, δίνοντας ώθηση στον εαυτό της με τα ελαστικά της πόδια, έφτασε κατευθείαν στον Σερμπάτσκι; και, αρπάζοντας το χέρι του, έγνεψε χαμογελώντας στον Λεβίν. Ήταν ομορφότερη απ' όσο τη φανταζόταν».

© Sputnik/Alexandr Vilf

Έτσι περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι, «Άννα Καρένινα» —μία από τις πιο αγαπημένες διασκεδάσεις των Ρώσων- το πατινάζ. Και σήμερα, η γιορτή της Πρωτοχρονιάς δεν περνά δίχως αυτήν την παλιά μορφή διασκέδασης. Στη Ρωσία υπάρχουν μικρά παγοδρόμια σε ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς χώρους και σε μικρές εκτάσεις μέσα σε αυλές, αλλά και τεράστια στα πολύ μεγάλα πάρκα.

Οι Αρχές στη Μόσχα υπόσχονται ότι αυτή τη χρονιά οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι ξεχωριστές. Κι αυτό διότι, η κυβέρνηση φρόντισε ώστε τα πάρκα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο εορταστικό πρόγραμμα. Η είσοδος σε όλα τα πάρκα θα είναι δωρεάν. Οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να δουν τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα, αλλά και να κάνουν πατινάζ ή σκι, και, ακόμη να λάβουν μέρος στα πρωτοχρονιάτικα δρώμενα.

Όσοι δεν είναι φίλοι των αθλητικών δραστηριοτήτων μπορούν να περπατήσουν στους γιορτινά φωταγωγημένους και στολισμένους δρόμους της Μόσχας. Το σπουδαιότερο σημείο για τις πρωτοχρονιάτικες βόλτες, στη Μόσχα, είναι η Κόκκινη Πλατεία. Εκεί μαζεύονται Μοσχοβίτες, κάτοικοι διάφορων περιοχών της Ρωσίας καθώς και επισκέπτες από το εξωτερικό, για να γιορτάσουν το νέο χρόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης κάτω από το ρολόι του Κρεμλίνου. Την πρωτοχρονιάτικη νύχτα απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση σαμπάνιας εντός της μεγαλύτερης πλατείας της χώρας. Εξαιτίας της απαγόρευσης του ποτού, ο κόσμος ζεσταίνεται πίνοντας τσάι.

Οι κεντρικές πλατείες της Μόσχας αποτελούν, επίσης, σημείο συνάντησης την Πρωτοχρονιά. Εξαιρετικά πρωτοχρονιάτικα δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Τβερσκάγια, την πλατεία Θεάτρου και την πλατεία Λιουμπιανσκαγια. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, ολόκληρο το κέντρο της πόλης πεζοδρομείται. Και είναι πράγματι μοναδικά τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο κέντρο της πόλης δίχως την παρουσία αυτοκινήτων.

Για τους εορτασμούς της νέας χρονιάς ετοιμάζεται και η «βόρεια πρωτεύουσα» (Αγία Πετρούπολη). Η πόλη πάντοτε ανταγωνιζόταν τη Μόσχα για το ποια από τις δύο θα ανακηρυσσόταν πρωτεύουσα της Ρωσίας. Αλλά, ακόμη και τώρα η πόλη του Νέβα δεν τα παρατά.

Συνήθως τα βασικά προγράμματα στην Αγία Πετρούπολη ξεκινούν γύρω στις 22.00, στη λεωφόρο του Νιέβα και την πλατεία Ντβορτσόβαγια, όπου παραδοσιακά στήνεται το κεντρικό έλατο. Στην πόλη του Νέβα κάθε χρόνο εγκαθίσταται μια μεγάλη οθόνη απέναντι από το οχυρό Πετροπαβλόσκ, ώστε την πρωτοχρονιάτικη νύχτα να είναι ορατή στους κατοίκους σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης η μετάδοση των χαιρετισμών του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και του Προέδρου της Ρωσίας.

© Sputnik/

Οι λαϊκοί εορτασμοί διεξάγονται σε όλους τους δρόμους της πόλης, ιδιαίτερα πολύχρωμα δρώμενα μπορεί να δει κανείς στην πλατεία Ντβορτσόβαγια. Εκεί βρίσκεται στολισμένο ένα τεράστιο δέντρο, δίνουν παραστάσεις παραδοσιακοί σύλλογοι, αστέρια της ρωσικής και της διεθνούς σκηνής. Για την πρωτοχρονιάτικη νύχτα και τις εορταστικές ημέρες η πλατεία Οστρόφσκι μετατρέπεται σε μια εντυπωσιακή υπαίθρια αγορά, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει αναμνηστικά, γλυκά και δώρα. Στους τοίχους του οχυρού Πετροπαβλόφσκ υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος λόφος-παγοδρόμιο για τα παιδιά, καθώς και φωτισμένες φιγούρες από πάγο.

Χάρη στα υψηλής ταχύτητας τρένα «Σαπσάν» μπορεί κανείς να επισκεφθεί και τις δύο μεγάλες ρωσικές πόλεις για την Πρωτοχρονιά στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Το 1790 εξεδόθη στη ρωσική αυτοκρατορία το διάσημο έργο του Αλεξάντρ Ραντίσεφ «Ταξίδι από την Πετρούπολη στη Μόσχα». Στο μυθιστόρημα περιλαμβάνεται μια συλλογή ''σκόρπιων'' αποσπασμάτων, τα οποία τιτλοφορούνται από τα ονόματα των πόλεων και των χωριών, όπου περιηγείται ο ταξιδευτής. Ο συγγραφέας αποτυπώνει την εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των δουλοπαροίκων που καταπιέζονταν από τους γαιοκτήμονες. Εκείνον τον καιρό, ένα ταξίδι διαρκούσε  περίπου τέσσερα εικοσιτετράωρα. Σήμερα, η ίδια διαδρομή με το τρένο υψηλής ταχύτητας διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Για τη διευκόλυνση των κατοίκων, αυτή τη χρονιά θα προγραμματιστούν μερικά πρόσθετα δρομολόγια του τρένου «Σαπσάν».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr