ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τατιάνα Μεταξά: Η αισιοδοξία είναι γνώρισμα και των Ελλήνων και των Ρώσων
© Sputnik/Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τατιάνα Μεταξά: Η αισιοδοξία είναι γνώρισμα και των Ελλήνων και των Ρώσων

Η Α΄ αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Ανατολής, Τατιάνα Μεταξά, μίλησε για την πατρίδα της, τη Ρωσία, και για την πατρίδα των προγόνων της την Ελλάδα.

Μιλήστε μας σας παρακαλώ για τις ρίζες σας.

Από την πλευρά του πατέρα έχω ελληνικές ρίζες. Πρόκειται για τον Χριστόφορο Μεταξά, εκπρόσωπο παλαιάς ελληνικής οικογένειας, ανιψιό του Γεωργίου Κωστάκη, του μεγάλου συλλέκτη ζωγραφικών έργων της ρωσικής πρωτοπορίας. Για την ελληνική πλευρά της οικογένειάς μου έχουν γραφτεί διάφορα βιβλία. Όπως, «Η πρωτοπορία μου» (Γ. Κωστάκης), «Ο συλλέκτης» (Β. Ρακίτιν) και πολλά άλλα. Ο προπάππος και η προγιαγιά μου ήρθαν από την Ελλάδα στη Ρωσία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο παππούς μου ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Δεν έχω καταφέρει ως τώρα να διασαφηνίσω υπό ποιες συνθήκες βρέθηκε στη Μόσχα. Γνώριζε 17 γλώσσες και καταγόταν από την αριστοκρατική οικογένεια Μεταξά. Έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή. Από την πλευρά της μητέρας είναι αναμεμειγμένο αίμα, πολωνικό, γερμανικό, ουκρανικό. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στη Μόσχα στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Έχετε πάει στην Ελλάδα;

Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα και μου άρεσε πολύ. Αλλά είμαι άνθρωπος αισιόδοξος και νιώθω καλά πάντα και παντού. Όταν πριν από αρκετό καιρό με ρώτησαν σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή αν αισθάνομαι τις ελληνικές ρίζες μου, απάντησα ότι αισθάνομαι την Ολυμπιακή φλόγα. Πιστεύω ότι ακριβώς λόγω της καταγωγής μου έχω τη θαυμάσια συνήθεια να βγαίνω νικητής. Έχω γεννηθεί στη Μόσχα, την οποία λατρεύω, και θεωρώ πως είμαι ρωσίδα πατριώτισσα, ταυτόχρονα όμως αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τη νιώθω πατρίδα των προγόνων μου.

Έχετε επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς στη Μόσχα;

Ναι, με προσκαλούν συχνά σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γίνονται στην ελληνική πρεσβεία, στον Οίκο μουσικής. Πηγαίνω σε εκθέσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται οι Έλληνες της Ρωσίας. Τον περασμένο Απρίλιο είχα την τιμή να προσκληθώ στη συνάντηση των Ελλήνων της Ρωσίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος του ήταν πολύ ζωντανός και φλογερός και κυριολεκτικά μας κέρδισε όλους. Επικράτησε μια ζεστή, πολύ φιλική ατμόσφαιρα. Μας έκανε τότε πολύ καλή εντύπωση.

Τι αντιπροσωπεύει σήμερα η Ελλάδα στη Ρωσία;

Μεταξύ των χωρών μας πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα. Ακόμα και υπό το φως των γεγονότων που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι μια χώρα που μας αντιμετωπίζει φιλικά. Οι σχέσεις αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες. Είμαι περήφανη για την καταγωγή μου και την οικογένειά μου, αγαπώ πολύ την πατρίδα μου, τη Ρωσία, και δεν ξεχνώ ποτέ την προγονική μου πατρίδα, την Ελλάδα. Ενώ, η αισιοδοξία που με χαρακτηρίζει στη ζωή μου, είναι γνώρισμα και των Ρώσων και των Ελλήνων.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr