ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι βοσκοί των ταράνδων και οι πρωτοχρονιάτικες...διακοπές
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι βοσκοί των ταράνδων και οι πρωτοχρονιάτικες...διακοπές

Για τους Σάμι (Λάπωνες) βοσκούς ταράνδων στην Περιφέρεια Μούρμανσκ οι πρωτοχρονιάτικες γιορτές έχουν εξελιχθεί στην πιο «πυρετώδη» περίοδο της δουλειάς τους.

Μετρούν τους ταράνδους, τους «μαρκάρουν», τους ξεδιαλέγουν και ετοιμάζουν έτσι το κοπάδι για τη σφαγή, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti η διευθύντρια του εθνικού κέντρου πολιτισμού της περιοχής Λοβόζερσκι, Τατιάνα Σέτσκο.

Σύμφωνα με την κ. Σέτσκο, οι Σάμι έχουν τον δικό τους Αγιο Βασίλη, τον Μουν Κάλσα, ενώ, σύμφωνα με ιστορικές πηγές δεν γιόρταζαν ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά. <<Οι Σάμι (Λάπωνες) είχαν τη δική τους Πρωτοχρονιά. Τη γιόρταζαν το φθινόπωρο, όχι σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όταν τους το επέτρεπε η φύση, μιας και στην τούνδρα υπάρχει πολλή δουλειά>>, λέει η Σέτσκο. Ειδικότερα, η περίοδος των πρωτοχρονιάτικων διακοπών συμπίπτει με την πιο <<θερμή περίοδο>> στην παγωμένη τούνδρα. Οι βοσκοί σχηματίζουν τα κοπάδια, μαρκάρουν και ξεδιαλέγουν τους ταράνδους, καθώς σύντομα θα ξεκινήσει η περίοδος της σφαγής.

<<Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη δουλειά. Φέτος οι χιονοθύελλες δεν επέτρεψαν στους βοσκούς να οδηγήσουν εγκαίρως το κοπάδι, αφού οι τάρανδοι τρέχουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις στην τούνδρα, σε αναζήτηση καταφυγίου από τον κακό καιρό>>, εξηγεί η διευθύντρια του εθνικού κέντρου του Λοβόζερο. Όπως είπε, παλαιότερα είχε καθιερωθεί την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι να πηγαίνουν επίσκεψη στις γειτονικές κοινότητες.

Ανάμεσα στα πιάτα στο γιορτινό τραπέζι —το νιουφτ- υπάρχει σαλάτα με παστό ψάρι και βατόμουρα, γαρνιρισμένη με λιωμένο λίπος ταράνδου. <<Επίσης, τους αρέσει το βαρ, μια βραστή σούπα ταράνδου, στο μείγμα της οποίας ζυμώνουν αλεύρι σίκαλης και προσθέτουν παγωμένα μαύρα μούρα. Είναι πολύ νόστιμο>>, λέει η Τατιάνα Σέτσκο. Το κρέας του ταράνδου παραμένει παραδοσιακά το κυριότερο προϊόν στο τραπέζι των Σάμι.

Ωστόσο, συνεχίζει η Σέτσκο, οι εκπρόσωποι αυτού του γηγενούς λαού αγαπούν περισσότερο τις καλοκαιρινές γιορτές, όταν η δουλειά τελειώνει και μπορούν ως εκ τούτου να ξεκουραστούν. Κάθε καλοκαίρι, στο Λοβόζερο, διεξάγονται αγώνες, με το γυναικείο ποδόσφαιρο να αποτελεί σταθερά το σημαντικότερο «στιγμιότυπό» τους.

Οι Σάμι/ Λάπωνες, αυτόχθων πληθυσμός της χερσονήσου Κόλα, ζουν κατά βάση στις περιοχές Κόλα, Τέρσκι, Λοβόζερσκι και Κοβντόρκι. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2010, στην περιοχή ζουν 1,6 χιλιάδες άτομα. Οι Σάμι προσπαθούν να διατηρήσουν τον αυθεντικό τρόπο ζωής τους και τη δική τους γλώσσα. Στην πλειοψηφία τους περνούν τη ζωή τους με τις φυλετικές τους κοινότητες και ασχολούνται με την εκτροφή ταράνδων και ψαριών και τις τοπικές τέχνες.

Πηγή: www.ria.ru