ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η βουτιά των Θεοφανείων: Η παγωνιά δεν είναι εμπόδιο για όποιον τηρεί τους κανόνες
© Sputnik/Maksim Bogodvid
MULTIMEDIA
Η γιορτή των Θεοφανειων στις πόλεις της Ρωσίας
Πως γιορτάζουν οι Ρωσοι τα Θεοφανεια
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βουτιά των Θεοφανείων: Η παγωνιά δεν είναι εμπόδιο για όποιον τηρεί τους κανόνες

Πλησιάζουν στο τέλος τους οι αγαπημένες σε όλους γιορτές των Χριστουγέννων, οι οποίες στη Ρωσία θεωρείται ότι ολοκληρώνονται την ημέρα της Βάπτισης του Κυρίου, στις 19 Ιανουαρίου. Μαζί με το Πάσχα, η Βάπτιση του Κυρίου είναι μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές εορτές και στη Ρωσία παραδοσιακά την υποδέχονται με μαζικές βουτιές στο παγωμένο νερό, από τις ειδικές τρύπες που ανοίγονται σε ποτάμια και λίμνες με καθαγιασμό του νερού στα σημεία αυτά. Οι ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν την ημέρα των Φώτων στις 19 Ιανουαρίου (αντί στις 6 σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Ως γνωστόν, η παράδοση της βουτιάς κατά τα Θεοφάνεια γίνεται σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη το Βαπτιστή στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Στη Ρωσία οι ιερείς και οι πιστοί των κατά τόπους ενοριών κατευθύνονται στα σημεία όπου προηγουμένως έχει τρυπηθεί ο πάγος (συνήθως σε μορφή σταυρού), και προσευχόμενοι βουτούν ολόκληροι τρεις φορές στο νερό.

Η παγωνιά δεν αποτελεί εμπόδιο 

Όπως μαρτυρά η στατιστική του Υπουργείου Εκτάκτων καταστάσεων της Ρωσίας για τα προηγούμενα έτη, το δριμύ ψύχος δεν στέκεται σε καμιά περίπτωση εμπόδιο για πάρα πολλούς Ρώσους να πραγματοποιήσουν τη βουτιά των Θεοφανείων. Στο παγωμένο νερό βούτηξαν το 2015 πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2014 ο αριθμός ήταν πάνω 1 εκατ. 300 χιλιάδες. Σοβαρά περιστατικά δεν καταγράφηκαν.

© Sputnik/Konstantin Chalabov

Πέρυσι τα περισσότερα μέρη για βουτιές (919) οργανώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας, κυρίως σε περιοχές του Βόλγα και των παραποτάμων του, καθώς και στο δυτικό (755). Στη Μόσχα είχαν ετοιμαστεί περίπου 70 τέτοια σημεία, και στην περιφέρεια της Μόσχας πάνω από 90. Για φέτος στη Μόσχα προγραμματίζονται 59 σημεία. Ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων στις βουτιές των Θεοφανείων στην πρωτεύουσα ίσως ξεπεράσει τους 125 χιλιάδες, ενώ πέρυσι οι Μοσχοβίτες που τίμησαν το έθιμο ήταν περισσότεροι από 112 χιλιάδες.

Διασώστες σε επιφυλακή για τις βουτιές των Θεοφανείων 

Διασώστες και προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης θα βρίσκονται σε επιφυλακή στα μέρη όπου γίνονται οι βουτιές των Θεοφανείων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το RIA Novosti επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, μεταδίδει ότι οι διασώστες και το λοιπό ειδικευμένο προσωπικό που θα εποπτεύει στα σημεία της Μόσχας που θα γίνουν οι βουτιές, θα είναι πάνω από 780 άτομα, ενώ θα επιστρατευτούν και 21 ταχύπλοα σκάφη και 75 ειδικά οχήματα. Ακόμη, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται 1500 αστυνομικοί και 59 μονάδες των πρώτων βοηθειών, καθώς και πυροσβέστες. Τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθεί το έθιμο, θα ελεγχθούν για να διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. 

Οι διασώστες προειδοποιούν όσους επιθυμούν να βουτήξουν, να ελέγξουν αρχικά την κατάσταση της υγείας τους και να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλείας κατά τη βύθιση στο παγωμένο νερό, προκειμένου η ξεχωριστή θρησκευτική παράδοση να μη μετατραπεί σε τραγωδία.

Πρώτα απ' όλα, οι διασώστες καλούν τον κόσμο να κάνουν σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων τους και να μην πιουν αλκοόλ πριν μπουν στο νερό. Το χειμερινό αυτό μπάνιο αντενδείκνυται σε όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά, καρδιοαγγειακές ασθένειες, υψηλή πίεση, σακχαροδιαβήτη, καθώς και στις έγκυιες. Επίσης, όποιος βρίσκεται σε κατάσταση υποθερμίας δεν πρέπει να βουτήξει. Απαγορεύεται κατηγορηματικά η βουτιά σε μέρη που δεν είναι εξοπλισμένα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

© Sputnik/Egor Eryomov

Το μέρος θα πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα, δηλαδή μονοπάτι από σανίδες για την έξοδο στον πάγο, κάγκελα για να στηρίζεται κανείς, όπως και σκαλοπάτια για την είσοδο στο νερό. Το πάχος του πάγου πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 εκατοστά και απαγορεύεται να εξέρχονται στον πάγο ομάδες μεγαλύτερες των 5-10 ατόμων, ώστε να αποφευχθεί τυχόν απότομο σπάσιμο του πάγου. Δεν πρέπει όσοι βουτούν να κολυμπούν και να κάνουν καταδύσεις, να σπρώχνουν άλλους στο νερό, ούτε και πρέπει να βουτήξει κάποιος σε απόμερα μέρη χωρίς να βρίσκεται κοντά κάποιος φίλος ή άλλος άνθρωπος. Η αφαίρεση των ρούχων θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένες σκηνές, ενώ, όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει εκτός από το μαγιό να έχουν μαζί τους πετσέτα και λαστιχένιες σαγιονάρες, ενώ πριν μπουν στο νερό καλό θα ήταν να κάνουν μια ελαφριά προθέρμανση, για παράδειγμα καθίσματα. Ύστερα από την τριπλή βύθιση στο νερό πρέπει κανείς να βγαίνει ελευθερώνοντας το χώρο για τους επόμενους, να σκουπιστεί αμέσως με την πετσέτα και να ντυθεί. Καλό θα ήταν να πιει και ένα ζεστό γλυκό ρόφημα και αν υπάρχει η δυνατότητα, να καθίσει σε ένα ζεστό χώρο. Αν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία απότομα, πρέπει να απευθυνθεί στο ιατρικό κλιμάκιο ή στην αστυνομία.

Πάντως, ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο οι διασώστες θεωρούν την αποχή από το μπάνιο των Θεοφανείων. Συμβουλεύουν, αντί αυτού, ένα μπάνιο στο σπίτι με το συνηθισμένο νερό από το σύστημα ύδρευσης, μια και την ημέρα των Φώτων αγιάζεται συνολικά όλο το στοιχείο του νερού.

Πηγή: www.ria.ru