ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σεργκέι Ναρίσκιν
© Sputnik/Mikhail Voskresenskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ναρίσκιν: «Οι βάρβαροι του 21ου αιώνα φοβούνται οποιονδήποτε εθνικό πολιτισμό»

Ανοίγοντας την εαρινή περίοδο των συνεδριάσεων της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλή), ο πρόεδρός της Σεργκέι Ναρίσκιν είπε ότι «Σήμερα είναι σημαντικό και αναγκαίο όσο ποτέ να στηρίξουμε και τον πολιτισμό μας. Βλέπουμε καθαρά ότι η καταστροφή από τους τρομοκράτες μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το αποτέλεσμα του σκοταδισμού, τον οποίο οι ίδιοι αντιπροσωπεύουν. Αυτοί οι βάρβαροι του 21ου αιώνα φοβούνται οποιοδήποτε εθνικό πολιτισμό επειδή δεν διαθέτουν ούτε την κοινή περί δικαίου συνείδηση, ούτε οποιουσδήποτε ηθικούς φραγμούς".

Όπως ανέφερε, ο πολιτισμένος κόσμος ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς έχει καθήκον να φροντίζει για την πολιτιστική του κληρονομιά, «καθώς αυτή δεν αποτελεί μόνο πηγή πνευματικού πλούτου, αλλά και θεμέλιο για την ασφαλή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Η Παλμύρα, τα αρχαία ερείπια της οποίας είναι ένα από τα έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη Συρία, τέθηκε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα μέσα (του περασμένου) Μαΐου. Πριν εγκαταλείψει την πόλη ο συριακός στρατός εκκένωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τα πιο πολύτιμα ιστορικά κειμήλια του κεντρικού μουσείου της Παλμύρα. Μετά την κατάληψη της πόλης υπό την απειλή του αφανισμού βρέθηκαν τα αρχαία ερείπια και οι ναοί.

Πηγή: www.ria.ru