ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πουπουλένια μαντήλα του Ορενμπουργκ
© Alexander Mirzakhanov
MULTIMEDIA
Πουπουλένιο σάλι του Οριενμπούργκ
Πουπουλένιο σάλι του Οριενμπούργκ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πουπουλένια μαντήλα του Ορενμπουργκ – ένα σύμβολο της περιοχής και της Ρωσίας

Η διάσημη πουπουλένια μαντήλα είναι συνδεδεμένη με ολόκληρη την περιοχή του Όρενμπουργκ. Επιπλέον, το κάθε χωριό προσπαθεί να διακριθεί - πρωτοτυπήσει με το δικό του σχέδιο. Αυτή η χειροτεχνία εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Η δημιουργία μίας τέτοιας μαντήλας διαρκεί από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.

Η κατασκευή αυτών των μαντηλιών στη Ρωσία ξεκίνησε πριν από μερικούς αιώνες. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος, ότι η τέχνη προέρχεται από την περιοχή Όρενμπουργκ. Το κύριο μυστικό της μαντίλας του Όρενμπουργκ είναι το μοναδικό χνούδι, το οποίο προέρχεται από κατσίκες που βόσκουν στις στέπες των Ουραλίων.

Με την πάροδο του χρόνου, όλοι έμαθαν για τις μαντήλες αυτές σε ολόκληρη τη Ρωσία, και αργότερα στην Ευρώπη. Η διεθνής παρουσίαση μόδας του ρωσικού αυτού αξεσουάρ πραγματοποιήθηκε, όπως αναμενόταν, στο Παρίσι. Παρουσιάσθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού το 1857. Στη συνέχεια κέρδισε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της μόδας — το Λονδίνο. Οι μαντήλες του Ορενμπουργκ τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι σήμερα. Στα τέλη Νοεμβρίου 2015 άνοιξε στο Νεπάλ έκθεση: " Πουπουλένιες μαντήλες του Όρενμπουργκ."

Η έκθεση θα κάνει γνωστό στο κοινό του Νεπάλ τα καλύτερα πλεκτά του Ορενμπουργκ, τα οποία εκπροσωπούν την παγκοσμίου φήμης βιοτεχνία πουπουλένιων μαντηλιών της περιοχής. Η έκθεση παρουσιάζει 30 σχέδια μαντηλών, διάφανα σάλια, εσάρπες, φουλάρια, τσεμπέρια και άλλα προϊόντα, "- αναφέρει το RIA Novosti.

Οι μαντήλες του Ορενμπουργκ δεν ζεσταίνουν μόνο τον ρωσικό κρύο χειμώνα, αποτελούν αναπόστατο κομμάτι του πολιτισμού. Συχνές αναφορές εντοπίζονται και στη ρωσική λογοτεχνία. Ο Αλεξέι Τολστόϊ στο μυθιστόρημα: «Ο Δρόμος προς τον Γολγοθά", την αναφέρει αρκετές φορές.
" Ο Ιβάν Ιλιτς άγγιξε με τα δάχτυλά την πουπουλένια μαντήλα και ξαφνικά αισθάνθηκε, οτι δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα σε αυτήν την καθαρή, υπέροχη ζωή και τους άλλους", γράφει στο μυθιστόρημα. Στην πλεχτή πουπουλένια μαντήλα τυλίγονται οι ηρωίδες του Λέοντος Τολστόϊ, του Αντον Τσέχωφ, του Ιβάν Μπούνιν, του Οσιπ Μάντελσταμ, του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Στις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, στην γκαλερί "Γιάσναγια Πολγιάνα", στην πόλη Τουλ, εγκαινιάζεται η έκθεση " Η πουπουλένια μαντήλα του Ορενμπουργκ στα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας". Οι επισκέπτες θα δουν εκθέματα από τις συλλογές του Όρενμπουργκ στο Περιφερειακό Μουσείο Καλών Τεχνών, τις νέες συλλογές σχεδιαστών και είδη χρήσης του ΧΙΧ-ΧΧ αιώνα.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει πουπουλένιες μαντήλες του Ορενμπουργκ, φτιαγμένες στο χέρι αλλά και στη μηχανή, σύγχρονες δημιουργίες, καθώς και φωτογραφίες κινηματογραφικών ηρωίδων με μαντήλες του Ορενμπουργκ.

Αλλά οι μαντήλες — δεν είναι μόνο μια κληρονομιά των παρελθόντων ετών., αφού, αποτέλεσαν και την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού πάρκου. "Το Νοέμβριο, άνοιξε το βιομηχανικό πάρκο " Πουπουλένια μαντήλα του Ορενμπουργκ", το οποίο περιλαμβάνει χώρους παραγωγής των προϊόντων αυτών, εκπαιδευτικό κέντρο, ένα μουσείο και μία έκθεση λαϊκών χειροτεχνημάτων.
Με τον τρόπο αυτό, το διασημότερο σύμβολο της περιοχής μας πέρασε από την λαϊκή τέχνη στην πραγματική οικονομία και μας έδωσε έναν λόγο να είμαστε ακόμα περισσότερο περήφανοι, δήλωσε στο Ρία Νοβόστι ο περιφερειακός αξιωματούχος, Γιούργκι Μπεργκ.

Πιστεύεται ότι η πραγματική μαντήλα του Ορενμπουργκ μπορεί να περάσει μέσα από ένα γαμήλιο δαχτυλίδι, και να χωρέσει μέσα σε ένα αυγό χήνας. Είναι γεγονός, αλλά όχι τεστ αυθεντικότητας. Η μεγαλύτερη μαντήλα (3,6 μέτρα), κατασκευάσθηκε το 2013 σε εργοστάσιο του Ορενμπουργκ και χρειάσθηκαν 13,5 χιλιόμετρα πουπουλένιου νήματος.

Πηγή: www.ria.ru