ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Προεδρική Βιβλιοθήκη ψηφιοποιεί σπάνια  βιβλία του 19ου αιώνα με θέμα την Βάπτιση
© Sputnik/ Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Προεδρική Βιβλιοθήκη ψηφιοποιεί σπάνια βιβλία του 19ου αιώνα με θέμα την Βάπτιση

Σπάνια βιβλία του 19ου αιώνα,στις σελίδες των οποίων περιγράφεται η ιστορία των εορτών και η σημασία των μυστηρίων στη ζωή των ορθοδόξων, ψηφιοποίησε η Προεδρική Βιβλιοθήκη με την επωνυμία "Μπόρις Γιέλτσιν", την παραμονή των Θεοφανίων (τα οποία στη Ρωσία εορτάζονται στις 19 Ιανουαρίου).

Η Προεδρική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη, η οποία λειτουργεί ως Εθνική Βιβλιοθήκη, άνοιξε το 2009 για το κοινό. Το ψηφιοποιημένο υλικό που αφορά την Ορθοδοξία, έχει καταχωρηθεί στην βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 3.000 εκδόσεις. Ενημερώνεται δε, συνέχεια, για τα θέματα που αφορούν την πνευματική και τη θρησκευτική εκπαίδευση.

Μεταξύ του ψηφιοποιημένου υλικού — περιλαμβάνεται το βιβλίο του Ιωάννη Μπουχάρεφ, "Οι γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας» το οποίο εκδόθηκε στο 1874 και, περιγράφει την προετοιμασία για την Βάπτιση, τα παραδοσιακά πιάτα την παραμονή των Χριστουγέννων, την ιεροτελεστία του καθαγιασμού των υδάτων, καθώς και η εμβάπτιση στο νερό- μία παράδοση που προέκυψε με παρόμοιο τρόπο, όπως τότε που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάφτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.

Μία δυσκολία που προέκυψε, σχετικά με το θέμα αυτό, αφορά το βιβλίο του Αλεξάντερ Αλμαζόφ — "Ιστορία της ιεροτελεστίας του Βαπτίσματος και του Χρίσματος," που δημοσιεύθηκε το 1885. Στο βιβλίο ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα ποικίλα ονόματα που υπήρχαν για την Βάπτιση,, τα οποία αποδεικνύουν σαφώς τη σημασία της. Ανάμεσα στις διάφορες ονομασίες — "λουτρό της αναγέννησης", το οποίο στα σλαβικά σημαίνει αναγέννηση, "μετάνοια και γνώση", "το νερό της αιώνιας ζωής", "διαφώτιση", "σφραγίδα του πνεύματος."

Σύμφωνα με το βιβλίο, το νερό αυτό μπορεί να καθαρίσει το σώμα, να επαναφέρει στη ζωή, να εξαγνίσει, γενικώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής και του ανθρώπινου σώματος. Περισσότερες από 700 σελίδες των e-books είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο με θέμα την ακολουθία του μυστηρίου, για ανάγνωση στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης.

Μια ενδιαφέρουσα ετυμολογία της λέξης "Λουτρό", περιγράφεται στο ψηφιοποιημένο πολύτομο έργο του 1848, «Η ζωή του ρωσικού λαού," του Αλεξάντερ Τερεσένκο. Στο έργο του αναφέρει ότι η λέξη αυτή στην Καινή Διαθήκη έχει την έννοια του βαπτίσματος.

Επιπλέον, στον τρίτο τόμο αναφέρεται στον Μητροπολίτη Κιέβου Εφραίμ, ο οποίος τον ΧΙ αιώνα έδωσε εντολή να χτίσουν στις εκκλησίες κολυμπήθρες για τα βαφτίσια.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα το βιβλίου, έφτιαξαν μία "αίθουσα λουτρού", στην οποία πιθανότα υπήρχε μία θολωτή οροφή. Εξ ου και η παράδοση της κατασκευής του ναού με τρούλο. Συμβολικά, η ουκρανική λέξη "μπάνιο" στα ρωσικά μεταφράζεται ως θόλος και στα πολωνικά — κτίριο με θολωτή στέγη.

Το βιβλίο περιγράφει επίσης λεπτομερώς την παραδοσιακή τελετή του βαπτίσματος, καθώς και το πώς γιόρταζαν την ημέρα αυτή η τσαρική οικογένεια, η αριστοκρατία και οι απλοί άνθρωποι.

Πηγή: www.ria.ru