ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έγινε 261 ετών
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έγινε 261 ετών

25 Ιανουαρίου 1775

 «Ως γνωστόν, η αυτοκράτειρα Ελιζαβέτα καθυστέρησε να δημοσιεύσει το διάταγμα γιατί ήθελε να το υπογράψει ακριβώς την ημέρα της Αγίας Τατιανής, την ημέρα των γενεθλίων της μητέρας του Σουβάλοφ (σ.σ. του Ιβάν Ιβάνοβιτς Σουβάλοφ, κρατικού παράγοντα). Ο Σουβάλοφ ήταν ευνοούμενος της αυτοκράτειρας και αυτό ήταν το δώρο της προς εκείνον» διηγείται ο Σαντόβνιτσι.

Ωστόσο, η γιορτή της φοιτητικής ημέρας γνώρισε και διαλείμματα. «Όταν οι φοιτητές άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δραστήριοι την ημέρα αυτή, τότε ο αυτοκράτορας την απαγόρεψε. Αυτό συνέβη πριν από την επανάσταση. Ο τσάρος φοβόταν τις πολιτικές αναταραχές κι έτσι η ημέρα της Τατιανής καταργήθηκε», εξηγεί ο πρύτανης.

Για τους απόφοιτους όμως του Πανεπιστημίου της Μόσχας η ημέρα αυτή παρέμεινε πάντοτε ιδιαίτερη. Σύμφωνα με τον Σαντόβνιτσι, τα γενέθλια του πανεπιστημίου συνέχισαν να τα γιορτάζουν πολλοί και από εκείνους που είχαν μεταναστεύσει.

Η αναγέννηση της γιορτής

«Όταν το 1992 εξελέγην πρύτανης —αναφέρει ο Σαντόβνιτσι- σκέφτηκα ότι αυτή η γιορτή θα έπρεπε να επανέλθει με επίσημο και όμορφο τρόπο». Και σημειώνει, ότι τα πρώτα χρόνια η γιορτή διεξαγόταν στο Κρεμλίνο, όσο ακόμη δεν είχε αναστυλωθεί πλήρως η εκκλησία της Αγίας Τατιανής.

«Ήθελα —συνεχίζει- να σκεφτώ μια διαδικασία για τους φοιτητές, κάτι που θα έκανε τη γενέθλια ημέρα να μείνει στη μνήμη τους. Εκείνα τα χρόνια έπρεπε να κάνω πολλά ταξίδια σε διάφορες χώρες, στην Αμερική, στην Ευρώπη. Έβλεπα σκηνές όπως αυτή: Την ημέρα των γενεθλίων του πανεπιστημίου να συγκεντρώνεται ένα χαρούμενο πλήθος φοιτητών και να ρίχνουν ο ένας τον άλλο στο σιντριβάνι. Αλλά σκέφτηκα ότι στις 25 Ιανουαρίου σ' εμάς το νερό στο σιντριβάνι είναι κρύο».

Αργότερα έγινε μάρτυρας των φοιτητικών περιπάτων κατά τη διάρκεια εκλογής πρύτανη πανεπιστημίου. Ο πρύτανης κερνούσε μπίρα όσους έρχονταν να τον συγχαρούν. «Τότε σκέφτηκα —προσθέτει-  τι ανάλογο μπορώ να κάνω κι εγώ;».

Πανεπιστημιακό υδρόμελο

«Θυμήθηκα τα χρόνια που έκανα το διδακτορικό μου —συνεχίζει ο Σαντόβνιτσι-, όταν ταξίδευα στη χώρα και επέλεγα παιδιά με ταλέντο στις επιστήμες. Πηγαίναμε ταξίδι εργασίας 15 ημερών τρία άτομα, δυο μαθηματικοί και ένας φυσικός. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια λοιπόν, εγώ, ένας πεινασμένος φοιτητής, μπήκα σ' ένα φτηνό εστιατόριο στην πόλη του Σούζνταλ. Και τότε είδα να πωλούν εκεί μεντοβούχα (σ.σ. είδος ρωσικού υδρόμελου). Το δοκίμασα, και μετά φυσικά το ξέχασα…».

Πολύ αργότερα, ο πρύτανης θυμήθηκε αυτό το παλιό ρωσικό ποτό, όταν άρχισε να επινοεί το τελετουργικό του εορτασμού της φοιτητικής ημέρας. Την πρώτη μεντοβούχα, αναφέρει, την έφτιαξε ουσιαστικά μόνος του. Φώναξε μερικά άτομα που γνωρίζουν σχετικά, τους συνέστησε να προσθέσουν διάφορα βότανα και μπαχαρικά, και μετά γεννήθηκε η συγκεκριμένη συνταγή. «Κρατάμε αυτή την τεχνογνωσία μυστική», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σαντόβνιτσι, γνωστός πανεπιστημιακός της Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών τού πρότεινε να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γι' αυτό το ποτό. Ωστόσο ο πρύτανης αρνήθηκε, επειδή δεν ήθελε υλική ανταμοιβή γι' αυτό που εφηύρε για τους φοιτητές του πανεπιστημίου του.

Οι εορτασμοί το 2016 

Και φέτος πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή συνάντηση των ακαδημαϊκών που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Έγινε επίσης και η απονομή των βραβείων και διπλωμάτων στους διακεκριμένους καθηγητές του πανεπιστημίου, όπως και των υποτροφιών στους καλύτερους φοιτητές. Η γιορτή ξεκίνησε όπως πάντα με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Τατιανής.

Το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε και η πανηγυρική συνέλευση, που ήταν αφιερωμένη στην 261η επέτειο από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Σε αυτή συμμετείχαν η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, οι εκπρόσωποι του ΔΣ του πανεπιστημίου, Λέο Μποκέρια, Λιεβ Γκρανόβσκι, Ολέγκ Ντεριπάσκα, Αντρέι Κόστιν, Γιούρι Όσιποφ, Γιούρι Σολόμιν, Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, Σεργκέι Λέμπεντεφ, Ταΐρ Μανσούροφ, καθώς και πρυτάνεις ρωσικών και ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Επίσης, στη συνέλευση απονεμήθηκαν τα βραβεία του Πανεπιστημίου της Μόσχας, Λομονόσοφ και Σουβάλοφ.

Ο Σαντόβνιτσι επισήμανε ότι η μια ημέρα δεν είναι αρκετή και γι' αυτό αποφασίστηκε η παράδοση του κεράσματος της μεντοβούχα στους φοιτητές, το φοιτητικό διαγωνισμό ρητορικής (debate) και κάποιες άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του πρύτανη να μετατεθούν για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κομμάτι αυτό των εορτασμών θα είναι πλήρως αφιερωμένο στην ενότητα των φοιτητών με τη διεύθυνση του πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης πληροφόρησε ότι η συνάντηση θα έχει και ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της επίσκεψης του υπουργού Αθλητισμού Βιτάλι Μουτκό. Θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Μόσχας και της Ένωσης Πρυτάνεων της Ρωσίας με το υπουργείο Αθλητισμού, που θα αποσκοπεί στη στήριξη του φοιτητικού αθλητισμού. Ο Σαντόβνιτσι πρόσθεσε πως την ίδια μέρα θα δοθεί το «αστέρι του ήρωα» του πανεπιστημίου, το οποίο θα απονείμουν οι ίδιοι οι φοιτητές.

Πηγή: www.ria.ru