ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ένα βήμα πιο κοντά στη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών
© Sputnik/Alexey Nikolsky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε —στη διεξαχθείσα στην Ελβετία- συνάντηση με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των ορθόδοξων εκκλησιών, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η απόφαση να δημοσιευθούν όλα τα υποβληθέντα έγγραφα στην Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Σύνοδος, η οποία προετοιμαζόταν παραπάνω από μισό αιώνα, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 27 Ιουνίου 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Χανιά, Ελλάδα). Αυτό αποφασίστηκε από τους Προκαθήμενους και τους εκπροσώπους όλων των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών στη συνάντηση της Ελβετίας.

Αρχικά, η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ελβετία, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος πρότεινε ως πιθανό μέρος διεξαγωγής τον Καθεδρικό του Αγίου Όρους, αλλά στο τέλος της συζήτησης επελέγη η Κρήτη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πούτιν συνεχάρη τον Πατριάρχη για την επέτειο από την ενθρόνισή του, ευχαριστώντας τον για την ανάπτυξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και για την ενίσχυση της ενότητας του ρωσικού λαού και της κοινωνίας. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του επεσήμανε τη σημαντική προώθηση του διαλόγου κράτους-εκκλησίας, με στόχο "την ενοποίηση της κοινωνίας και την ανάπτυξη του πνεύματος και της ηθικής ως συστατικών στοιχείων της ζωής του έθνους".

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης ενδιαφέρθηκε να μάθει για τη συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τους εκπροσώπους των ορθόδοξων εκκλησιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο Σαμπεζί της Γενεύης, υπήρξε ιδιαίτερα καρποφόρα, αν και δεν ήταν εύκολη.

"Όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης έχουμε πολύ θετικά έγγραφα, τα οποία δημοσιεύθηκαν κατόπιν επιμονής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω της κρίσιμης σχέσης τους με την επερχόμενη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στην οποία αφιερώθηκε η συνάντηση", είπε ο Πατριάρχης.

Υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας "όλη την ώρα διαμαρτύρονταν και έλεγαν ότι αυτό δεν είναι σωστό και ότι τα σχέδια των εγγράφων πρέπει να δημοσιευθούν".

"Πρέπει να είμαστε ευθείς με τον κόσμο, με τους πιστούς, όχι μόνο με τον κλήρο, αλλά και με τους απλούς ανθρώπους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν αυτά τα έγγραφα. Όμως δεν εισακουστήκαμε σε εκείνο το στάδιο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη Γενεύη επετεύχθη μια τέτοια συμφωνία, όλα τα έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι φόβοι, βεβαίως, εξαφανίστηκαν. Εκτός αυτού έγιναν τέτοιοι συμβιβασμοί, από την άποψη της εξισορρόπησης των ενδιαφερόντων της εκκλησίας, αλλά και θετικές αποφάσεις για όλους, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης. Επομένως, με τη χάρη του Θεού, περάσαμε από συγκεκριμένες δοκιμασίες, αλλά βγήκε ένα καλό αποτέλεσμα", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν με τη σειρά του παρατήρησε ότι η Σύνοδος θα αποτελέσει ακόμη ένα βήμα προς την ενίσχυση της ενότητας της ορθοδοξίας.

Πηγή: www.ria.ru