ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Ρώσοι θεωρούν τον Μεντελέγιεφ και τον Λομονόσοφ ως τους σημαντικότερους επιστήμονες
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι θεωρούν τον Μεντελέγιεφ και τον Λομονόσοφ ως τους σημαντικότερους επιστήμονες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 23% των Ρώσων θεωρούν ότι ο χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ υπήρξε ο πιο σημαντικός επιστήμονας στην ιστορία της ρωσικής επιστήμης. Τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους κατέλαβε ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Μόσχας και πρώτος Ρώσος ακαδημαϊκός Μιχαήλ Λομονόσοφ με 18%. Στην τρίτη θέση κατέταξαν τον θεμελιωτή της εφαρμοσμένης διαστημικής Σεργκέι Καρολιόφ με 12%, και στην τέταρτη τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Φυσικής Αντρέι Σάχαροφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους δημιουργούς της βόμβας υδρογόνου.

Στη δεκάδα επίσης των πιο σημαντικών Ρώσων επιστημόνων μπήκαν ο θεμελιωτής της θεωρητικής διαστημικής επιστήμης Κονσταντίν Τσιολκόφσκι (8%), ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ιατρικής, φυσιολόγος επιστήμονας Ιβάν Παβλόφ (8%), η μαθηματικός Σοφία Καβαλιόφσκαγια(2%) και άλλοι. Συνολικά στον εν λόγω κατάλογο συμπεριελήφθησαν περισσότερα από 30 ονόματα επιστημόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 37% των ερωτηθέντων δεν μπορούσαν να θυμηθούν ούτε έναν σημαντικό Ρώσο επιστήμονα.

Ο πιο δημοφιλής ιστορικός, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, είναι ο Νικολάι Καραμζίν (17%). Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν ο Βασίλι Κλιουτσέφσκι και ο Σεργκέι Σαλαβιόφ με 6% ο καθένας. Την τρίτη θέση μοιράστηκαν ο Λεβ Γκουμιλιόφ και ο Βασίλι Τατίτσεφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (65%) δεν μπορούσαν να αναφέρουν ούτε έναν Ρώσο ιστορικό.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 22-25 Ιανουαρίου του 2016, σε δείγμα 1.600 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε 137 περιοχές της Ρωσίας, με τη μέθοδο προσωπικής συνέντευξης κατ' οίκον. Το ποσοστό λάθους δεν υπερβαίνει το 3,4%.

Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Ημέρα της Ρωσικής Επιστήμης, η οποία καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 7 Ιουνίου του 1999, αφού έλαβε υπόψιν, όπως αναφέρεται στο εν λόγω διάταγμα, «τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εγχώρια επιστήμη στην ανάπτυξη του κράτους και της κοινωνίας, τηρώντας τις ιστορικές παραδόσεις αλλά και την επέτειο εορτασμού των 275 χρόνων από την ημέρα τη ίδρυσης στη Ρωσία της Ακαδημίας Επιστημών».

Πηγή: www.ria.ru