ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
NASA: Δύο μετεωρίτες του Τσελιάμπινσκ πλησιάζουν τη Γη
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

NASA: Δύο μετεωρίτες του Τσελιάμπινσκ πλησιάζουν τη Γη

Ένας μικρός μετεωρίτης, μεγαλύτερος μόνο κατά 10 μέτρα σε διάμετρο από τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, πλησιάζει στη Γη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA. Ο αστεροειδής 2013 TX68 θα πλησιάσει στις 5 Μαρτίου του 2016 πιο κοντά στη Γη, σε απόσταση 17 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα ουράνιο σώμα έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα, και εάν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης, είναι πιθανό να προκληθεί έκρηξη, περίπου δύο φορές πιό ισχυρή από εκείνη που προκάλεσαν οι «δίδυμοι μετεωρίτες του Τσελιάμπινσκ». Ο αστεροειδής πλησίασε ήδη τη Γη πριν από δύο χρόνια, ωστόσο πέρασε από απόσταση περίπου 2.000.000 χιλιομέτρων. Παρότι τον Μάρτιο θα κινηθεί πιο κοντά ένα «ουράνιο σώμα», παρόμοιο με τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, δεν αναμένεται να συγκρουστεί με τη Γη. Επίσης, οι επιστήμονες αδυνατούν να υπολογίσουν την τροχιά του αστεροειδή.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, στις 09:22 π.μ., τοπική ώρα (7:22 MSK), στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ έπεσε ένας μετεωρίτης με υπερηχητική ταχύτητα και λάμψη φωτός. Μέσα σε 3 ώρες, 20 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα GMT, παρατηρήθηκε μεγάλη ώθηση, περίπου 4 χιλιόμετρα, νοτιο-δυτικά από το κέντρο του Τσελιάμπινσκ. Στη Γη το φαινόμενο αυτό έγινε αντιληπτό ως μία ισχυρή έκρηξη.

Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, (σύμφωνα με μάρτυρες από 77 δευτερόλεπτα έως τρία λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με την απόσταση), ήρθε στη Γη ένα ωστικό κύμα. Το αποτέλεσμα της έκρηξης στην επιφάνεια ήταν περίπου 130 χιλιόμετρα σε μήκος και 50 χλμ σε πλάτος, ενώ η περιοχή που καλύφθηκε από το ωστικό κύμα, ήταν 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωχημείας και Αναλυτικής Χημείας, γνωστού ως РАН, που μελέτησαν τα θραύσματα του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, ισχυρίζονται οτι το αντικείμενο που έπεσε στην περιοχή, αποσπάστηκε από ένα σχετικά μεγάλο αστεροειδή.

Πηγή: www.ria.ru