ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστήμονες στη Σιβηρία προσπαθούν να κλωνοποιήσουν κέδρο σε δοκιμαστικό σωλήνα
© Sputnik/Aleksey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστήμονες στη Σιβηρία προσπαθούν να κλωνοποιήσουν κέδρο σε δοκιμαστικό σωλήνα

Επιστήμονες στην πόλη Κρανσογιάρσκ προσπαθούν να κλωνοποίησουν τον σιβηριανό κέδρο σε δοκιμαστικό σωλήνα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην ανάπλαση των δασών και θα κάνει τα δένδρα πιο καρποφόρα, δήλωσε στο RIA Novosti, η Ιραϊντα Τρετιακόβα, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Δασών Σουκατσόφ, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιστήμονες της Σιβηρίας διεξάγουν σχετικές έρευνες που αφορούν στην κλωνοποίηση κωνοφόρων δένδρων εδώ και χρόνια. Μετά μάλιστα το επιτυχές πείραμα κλωνοποίησης που έγινε το 2008 με το σιβηριανό αγριόπευκο, αποφάσισαν να προχωρήσουν στα πειράματα με τον σιβηριανό κέδρο.

«Ήδη έχουμε πάρει εμβρυογενείς καλλιέργειες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Το επόμενο στάδιο είναι να πάρουμε βλαστάρια, τα οποία θα φυτευτούν» δήλωσε η Ιραϊντα Τρετιακόβα.

Η ίδια διευκρίνισε ότι τα δέντρα που παίρνουμε με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, είναι πιο δυνατά, επειδή επιλέγονται δείγματα πιο ανθεκτικά σε επιβλαβείς οργανισμούς και τις εξωτερικές επιδράσεις, και στην περίπτωση του κέρδου είναι πιο καρποφόρα. Επισήμανε μάλιστα ότι μια τέτοια διαδικασία θα συμβάλλει στην ανάπλαση του δάσους.

Πηγή: www.ria.ru