ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο σκηνοθέτης Άγγελος Σιδεράτος θα ανεβάσει στην Κριμαία τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Σιδεράτος θα ανεβάσει στην Κριμαία τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Σιδεράτος έφθασε στην Κριμαία όπου θα ανεβάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες».

Ο ίδιος ο έλληνας σκηνοθέτης, δήλωσε ότι η παράσταση θα ανέβει στην σκηνή του Ακαδημαϊκού Ρωσικού Δραματικού Θεάτρου Μαξίμ Γκόρκι. Συντελεστές της παράστασης της παράστασης θα είναι δέκα ηθοποιοί από την Κριμαία, ο χορός και το κοινό. Ο σκηνοθέτης, ο μουσικοσυνθέτης και σκηνογράφος θα είναι έλληνες, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια θα έρθουν από την Ελλάδα.

«Το έργο είναι βαθύτατα πολιτικό, είναι το μοναδικό έργο στην παγκόσμια δραματουργία με το πιο δυνατό αντιπολεμικό περιεχόμενο. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά απολύτως κατανοητό στο κοινό. Το Θέατρο της Κριμαίας έχει όλες τις δυνατότητες, όλες τις προϋποθέσεις και την διάθεση, να παρουσιάσει τις «Τρωάδες». «Επιθυμία μου δεν είναι να ανεβάσω απλώς μια καλή παράσταση στην Κριμαία, αλλά να δημιουργήσω ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Άγγελος Σιδεράτος.

Όπως λέει ο ίδιος το έργο αυτό του Ευριπίδη, στέλνει ένα μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα, που λέει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρήνη, αφού σε κανέναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές. Μετά την Κριμαία ο Άγγελος Σιδεράτος, προτίθεται να παρουσιάσει το έργο του Ευριπίδη σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, να συμμετάσχει σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, και να το ανεβάσει σ' ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο στην Ελλάδα. «Για μένα είναι ο ιδανικός μου στόχος. Πιστεύω ότι αυτή παράσταση θα αποτελέσει κληρονομιά, τόσο για την Κριμαία, όσο και για την Ελλάδα». Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου.

Η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» (γραμμένη το 415 π.Χ) αναφέρεται στα αναρίθμητα δεινά που υπέστησαν οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας, στις φοβερές καταστροφές που προκαλεί ο πόλεμος, αλλά και στις γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν αναίτια τη ζωή τους. Αρχικά οι Έλληνες ποιητές, εξυμνούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, ο Ευριπίδης όμως, κατάφερε να αναδείξει τον άδικο χαρακτήρα αυτού του πολέμου, που επέφερε αναρίθμητα κακουχίες και δεινά στους ανθρώπους.

Πηγή: www.ria.ru