ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Ρωσική Εκκλησία έχει πράγματα που μπορεί να μοιραστεί με τους Έλληνες προσκυνητές»
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Ρωσική Εκκλησία έχει πράγματα που μπορεί να μοιραστεί με τους Έλληνες προσκυνητές»

Ο κ.Βαλκόφ μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή του Δημήτρη Λιάτσου, στη Μόσχα, τόνισε τη σημασία της επικείμενης Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών, για την οποία η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε προτείνει αρχικά, να πραγματοποιηθεί στο Αγιον Ορος, με αφορμή και τον εορτασμό των 1.000 χρόνων της εκεί ρωσικής παρουσίας, χαρακτηρίζοντάς τον χώρο ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας, για όλον τον ορθόδοξο κόσμο με αδιαμφισβήτητο κύρος. Ο κ.Βαλκόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις Ελλάδας —Ρωσίας εκφράζοντας την άποψη οτι σημαντικό ρόλο παίζουν οι απλοί άνθρωποι, που υποδέχονται ιδιαίτερα θερμά τους Ρώσους και Έλληνες τουρίστες αντίστοιχα. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προσκυνηματικό τουρισμό, λέγοντας οτι η Ρωσία με την 1000ετή ορθόδοξη ιστορία της, μπορεί να μοιρασθεί πολλά με την Ελλάδα και τους Έλληνες, τους οποίους η Ορθόδοξη Ρωσική εκκλησία θεωρεί πνευματικούς προγόνους της. Αναφέρθηκε εκτενώς στην παράδοση του ρωσικού μοναχισμού, χαρακτηρίζοντάς τον ισάξιο του αρχαίου ελληνικού μοναχισμού. Ο ρωσικός μοναχισμός, είπε ο Αλεξάντρ Βαλκόφ, έχει περάσει μεγάλες διώξεις κατά την διάρκεια της Σοβιετικής Ενωσης και ανέφερε συγκεκριμένα τρία μοναστήρια, το μοναστήρι Σολοβέτσκι, το μοναστήρι της Οπτινα καθώς και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του Αγίου Σεργίου Λαύρας, για την σπουδαιότητα και το ρόλο που διεδραμάτισαν στη διατήρηση των παραδόσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαλκόφ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα θετικός στο ενδεχόμενο να συνεργασθούν ρωσικά μοναστήρια με την Ελλάδα, για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως συμβαίνει στα ελληνικά μοναστήρια, αλλά και στο ρωσικό μοναστήρι Βαλαάμ, στη βορειοδυτική Ρωσία, που σε συνεργασία με τους Ιταλούς παράγει μοτσαρέλα. Εάν κάποιος σκεφθεί να παράγει τυρί φέτα γιατί όχι?. Πρέπει να υπάρχουν οι προτάσεις, η ανταλλαγή εμπειριών, είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανίσθηκε ιδιαίτερα θετικός στην επιλογή της Κούβας για την επικείμενη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς, όπως είπε, η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία θεωρεί οτι η Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί από πολλά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τον Χριστιανισμό, και ως εκ τούτου, η Κούβα είναι ουδέτερο έδαφος. Προσδοκούμε, είπε, οτι παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, η συνάντηση αυτή είναι σημαντική ώστε να ειπωθούν θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε φρικτά τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Μέση Ανατολή, κοιτίδα του Χριστιανισμού, εκφράζοντας την ελπίδα οτι στη συνάντηση της Κούβας θα ακουσθεί η κοινή φωνή της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού.

Κλείνοντας την συνέντευξή ο Αλεξάντρ Βαλκόφ εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό του προς τους Έλληνες που βοηθούν καθημερινά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά. Θα ήταν παράξενο να συνέβαινε το αντίθετο, είναι στο αίμα των Ελλήνων να βοηθούν τον συνάνθρωπο τους που έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκείας, αυτό συνδέεται με την Ορθόδοξη άποψη. Ολοι γνωρίζουμε και εκτιμούμε την φιλότιμη ελληνική νοοτροπία, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαλκόφ.