ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση με έργα της  Φρίντα Κάλο εγκαινιάστηκε   στην Αγία Πετρούπολη
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με έργα της Φρίντα Κάλο εγκαινιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη

Στο Μουσείο Φαμπερζέ στο Μέγαρο Σουβάλοφ στην Αγία Πετρούπολη, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στη Ρωσία της διάσημης μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 34 έργα, της ζωγράφου, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, λιθογραφίες. Στο Μουσείο Φαμπερζέ εκτίθενται όλα σχεδόν τα έργα της Κάλο που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της από τις συλλογές του Μουσείου Ντολόρες Ολμέδο (Dolores Olmedo), την γκαλερί Arvil και την ιδιωτική συλλογή του Χουάν Κορονέλ Ριβέρα, που είναι ο εγγονός του Ντιέγκο Ριβέρα.

Παρότι η Φρίντα Κάλο είναι μια ζωγράφος παγκοσμίως γνωστή, στη Ρωσία μέχρι τώρα δεν είχε διοργανωθεί καμία έκθεση της παρόμοιας κλίμακας. Το 1984, το έργο της Φρίντα Κάλο αναγνωρίσθηκε ως εθνικό απόκτημα του Μεξικού, με συνέπεια τα περισσότερα έργα της ζωγράφου τα οποία φυλάσσονται στο Ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα, δεν μπορούν να εκτεθούν πέραν των ορίων του Ιδρύματος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο «Σπασμένη κολώνα», ο πιο γνωστός πίνακας της Φρίντα Κάλο, στον οποίο έχει καταγράψει τη συλλογική εικόνα των σωματικών και ψυχικών ταλαιπωριών, μέσα από τις οποίες αποκρυσταλλώνεται η μοναδική τεχνοτροπία της ζωγράφου. «Το Πορτρέτο της Δόνα Ροζίτα Mορίγιο», το οποίο η ίδια θεωρούσε ένα από τα καλύτερα έργα της, «Το Νοσοκομείο Χένρι Φόρντ» στον οποίο απεικονίζεται με ειλικρινή τρόπο η θλίψη για τις αποβολές που είχε, στοιχείο επαναστατικό για μια Καθολική πατριαρχική χώρα, αλλά και για την τέχνη μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Εκτός από τα έργα της ζωγράφου, στην έκθεση στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, που αναφέρονται σε διάφορους περιόδους της ζωής της Κάλο, αλλά και σε μεξικάνικες λαϊκές ενδυμασίες, παρόμοιες με αυτές που άρεσαν στην ίδια τη ζωγράφο να φοράει.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Πηγή: www.ria.ru