ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μιχαλκόφ θα γυρίσει  ταινία για τον Γκριμπαγιέντοφ  στο Ιράν και όχι στην Τουρκία
© Sputnik/Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μιχαλκόφ θα γυρίσει ταινία για τον Γκριμπαγιέντοφ στο Ιράν και όχι στην Τουρκία

Τα γυρίσματα της ταινίας του θεατρικού συγγραφέα και διπλωμάτη Αλεξάντρ Γκριμπαγιέντοφ, την οποία ετοιμάζει ο Νικήτα Mikhalkov, μπορούν να γίνουν τμηματικά στο Ιράν, δήλωσε ο ρώσος σκηνοθέτης, σε διάλεξη που έκανε στην Κρατική Δούμα, για το Έτος του κινηματογράφου.

Ο Μιχαλκόφ είπε, ότι έχει μιλήσει με τον ιρανό πρέσβη στη Ρωσία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να κάνει εκείνα τα γυρίσματα που θέλει στην Τεχεράνη, και τα οποία είχε προγραμματίσει να κάνει στην Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα, μίλησα με τον Ιρανό Πρέσβη στη Ρωσία, και πιθανώς να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα στην Τεχεράνη, τα οποία θέλαμε να κάνουμε στην Τουρκία πριν υπάρξουν οι γνωστές εξελίξεις, όταν δεν ψάχναμε τα κατάλληλα φυσικά τοπία στο Ιράν» — δήλωσε ο ρώσος σκηνοθέτης.

Ο Μιχαλκόφ στην ομιλία του επεσήμανε ότι το σενάριο για τη ζωή του συγγραφέα του έργου «Συμφορά από το πολύ μυαλό », γράφτηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για τα γυρίσματα, στα αρχεία βρέθηκαν ενδιαφέροντα ντοκουμέντα. «Βρήκαμε απίστευτα έγγραφα και αποδείξαμε ότι η δολοφονία του Γκριμπαγιέντοφ, δεν ήταν κάτι που συνέπεσε με την εξέγερση ενός εξαγριωμένου μουσουλμανικού όχλου, αλλά επρόκειτο για μια ψυχρή δολοφονία, την οποία είχαν σχεδιάσει οι Άγγλοι. Ο Γκριμπαγιέντοφ ήταν εμπόδιο. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, η αδιαλλαξία του, η φιλοδοξία του, ήταν στοιχεία της προσωπικότητας του που χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγηθεί στα όρια του, όταν δεν υπήρχε πλέον διέξοδος»

Ο ρώσος διπλωμάτης και συγγραφέας της αθάνατης κωμωδίας «Συμφορά από το πολύ μυαλό» Αλέξαντρ Γκριμπαγιέντοφ, μετά τη σύναψη της συνθήκης ειρήνης του Τουρκμαντσάι* το Απρίλιο του 1828, εστάλη ως πρέσβης στην Περσία. Κύριο καθήκον του ήταν να αποσπάσει από τον Σάχη την δέσμευση του για την εφαρμογή των άρθρων της συνθήκης ειρήνης, και ειδικότερα, την καταβολή της αποζημίωσης μετά τη λήξη του ρωσο-περσικού πολέμου.

Στις 30 Ιανουαρίου (με το νέο ημερολόγιο στις 11 Φεβρουαρίου 1829) πλήθος ιρανών, με επικεφαλής τον τοπικό κυβερνήτη Αλλιάρ Χάν, επιτέθηκε στην ρωσική πρεσβεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες περσών αξιωματούχων γύρω από την πρεσβεία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 χιλιάδες άτομα. Οι 35 κοζάκοι που είχαν αναλάβει την φύλαξη της πρεσβείας αντιστάθηκαν, αλλά οι δυνάμεις ήταν άνισες. Στη σύγκρουση που επακολούθησε σκοτώθηκαν όλοι οι κοζάκοι και ο ίδιος ο Γκριμπαγιέντοφ. Από όλο το προσωπικό της πρεσβείας σώθηκε μόνο ο γραμματέας της αποστολής Μάλτσοφ, που κατάφερε να κρυφτεί κατά την διάρκεια της σφαγής. Η σορός του Γκριμπαγιέντοφ μεταφέρθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία ενώ η ταφή έγινε στην Τιφλίδα στο όρος Μτατσμίντα.

*Η Συμφωνία Ειρήνης του Τουρκμαντσάι, μεταξύ Ρωσίας και Περσίας (Ιράν) υπέγράφη στις 22 Φεβρουαρίου του 1828, μετά τη λήξη του ρωσο-περσικού πολέμου. Η Συμφωνία υπεγράφη στο χωριό Τουρκμαντσάί. Βάσει της ειρηνευτικής Συμφωνίας στην Ρωσία περιέρχεται το πριγκιπάτο του Γιεριβάν και του Ναχιτσεβάν, ενώ η κυβέρνηση της Περσίας αναλάμβανε την υποχρέωση, να μην εμποδίσει την μετακίνηση των Αρμενίων προς την Ρωσία. Εκτός των άλλων στην Περσία επιβλήθηκε αποζημίωση προς την Ρωσία ύψους 20 εκατομμυρίων ρουβλίων σε άργυρο.

Πηγή: www.ria.ru