ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μαργαριτάρι" της πολιτιστικής κληρονομιάς το γλυπτό "Η Μητέρα-πατρίδα καλεί"
© RIA Novosti/Konstantin Chalabov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Μαργαριτάρι" της πολιτιστικής κληρονομιάς το γλυπτό "Η Μητέρα-πατρίδα καλεί"

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας προτίθεται να περιλάβει το φημισμένο γλυπτό " Η Μητέρα-πατρίδα καλεί!",(στον τύμβο του Μαμάγιεφ, στο Βόλγκογκραντ), στην κρατική λίστα των πολύτιμων αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το εν λόγω σχέδιο έχει σταλεί για έγκριση από την κυβέρνηση στις τοπικές αρχές του Βόλγκογκραντ.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που αφορά «τα πλέον πολύτιμα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσικής Ομοσπονδίας", τα οποία περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, αυτά μπορούν να υποβληθούν στην Unesco, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Πολιτισμού, τα αντικείμενα αυτά ανήκουν αποκλειστικά στη Ρωσική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή ή μετατροπή του ιδιοκτησιακού αυτού καθεστώτος.

Το γλυπτό "η Μητέρα πατρίδα καλεί!", βρίσκεται στο κέντρο μίας σύνθεσης για τους "Ηρωες της μάχης του Στάλινγκραντ", στον τύμβο του Μαμάγιεφ, στο Βόλγκογκραντ. Είναι ένα από τα υψηλότερα αγάλματα του κόσμου, με ύψος 52 μέτρα, (σημειώνεται οτι το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, είναι 46 μέτρα).

Γλύπτης του έργου είναι ο Ε.Β.Βουτσέτιτς και μηχανικός ο Η.Β.Νικίτιν και αναπαριστά τη φιγούρα μίας γυναίκας που κάνει ένα βήμα μπροστά με ανασηκωμένο σπαθί. Το άγαλμα είναι μία αλληγορική εικόνα της Πατρίδας, η οποία καλεί τους γιους της στη μάχη με τον εχθρό. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το Μάιο του 1959 και ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1967.

Το γλυπτό αποτελεί τμήμα του τρίπτυχου, στο οποίο περιλαμβάνεται το μνημείο " Πίσω-μπρός", στο οποίο ο εργάτης δίνει στον στρατιώτη ένα σφυρήλατο σπαθί στα Ουράλια, και το μνημείο "Απελευθερωτής-Πολέμου" στο Βερολίνο, όπου ο στρατιώτης κρατά χαμηλά το σπαθί του πολέμου.

Πηγή: www.ria.ru