ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική παρέμβαση για το προσφυγικό δράμα
© EPA. Michael Kappeler
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστική παρέμβαση για το προσφυγικό δράμα

Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στις ακτές της Ευρώπης.

Με χιλιάδες σωσίβια που έχουν αφήσει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου "έντυσε" ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, το διάσημο κέντρο συναυλιών του Βερολίνου, Σάουλσπιλχάουζ, στην "καρδιά" του Βερολίνου.

Πρόκειται για μια διαφορετικού τύπου εικαστική παρέμβαση, με έντονα χαρακτηριστικά από τον καλλιτέχνη που πρόσφατα, επισκέφθηκε τη Λέσβο προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό νησί.

Υψώνοντας ένα ολόκληρο "βουνό" από σωσίβια προσφύγων έξω από το γερμανικό κέντρο συναυλιών, έργο που εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο της 66ης Μπερνινάλε, ο καλλιτέχνης, γνωστός για την ευαισθησία του σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου και του προσφυγικού, στέλνει το δικό του μήνυμα για το προσφυγικό δράμα.

© EPA. Michael Kappeler

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, το έργο του καλλιτέχνη, θα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με το έγκλημα που συντελείται καθημερινά στο Αιγαίο, από τους αδίστακτους διακινητές.

Τα σωσίβια τα χορήγησε στον εικαστικό καλλιτέχνη ο Δήμος Λέσβου που έχει συγκεντρώσει από ακτές του νησιού εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια ενώ ας σημειωθεί ότι η προσφορά αυτή, έρχεται σε συνέχεια της προσωπικής επαφής που είχε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. «Αλλά και της ξεχωριστής τιμής από τον καλλιτέχνη να κατασκευασθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες στην όλη της Μυτιλήνης το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Σπύρος Γαληνός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ