ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπάρχουν... διάφορες Τρετιακόφ
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν... διάφορες Τρετιακόφ

Αρχικά, η πινακοθήκη Τρετιακόφ στεγαζόταν στην οικογενειακή κατοικία του ιδρυτή της, Πάβελ Τρετιακόφ, στο στενό Λαβρούσινσκι. Αυτό το κτίριο αποτελεί ακόμη και σήμερα το βασικό κορμό του μουσείου. Με την πάροδο του χρόνου, μονίμως διευρυνόταν και ανακατασκευαζόταν ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα απέκτησε την διάσημη πλέον μορφή του, με την πρόσοψη σε ρωσικό "ύφος", σύμφωνα με το σχέδιο του καλλιτέχνη Βίκτορ Βασνετσόφ.

Τα επόμενα 100 χρόνια η συλλογή του μουσείου αυξήθηκε σημαντικά με τη συμβολή του κράτους, φτάνοντας- σήμερα- να περιλαμβάνει περισσότερα από 170 χιλιάδες έργα ρωσικής τέχνης. Μ' αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των εκθέσεων. Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι εκθέσεις: σήμερα η πινακοθήκη Τρετιακόφ "απασχολεί" διάφορα κτίρια σε περιοχές της Μόσχας. 

© Sputnik/Anton Belitskiy

Τα πλέον σημαντικά έργα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί πριν τις αρχές του 20ου αιώνα εκτίθενται, προς το παρόν, στο ιστορικό κτίριο. Ακόμη, στο συγκρότημα του μουσείου στο στενό Λαβρούσινσκι περιλαμβάνεται το εκθεσιακό κέντρο, που προορίζεται για τακτικές εκθέσεις κλασικής και σύγχρονης τέχνης Ρώσων και ξένων καλλιτεχνών. Ειδικότερα, στις αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου "φιλοξενούνται" οι πτυχές του project «Η χρυσή κάρτα της Ρωσίας», με στόχο να παρουσιαστούν, στη Μόσχα, οι συλλογές περιφερειακών μουσείων.

Η συλλογή τέχνης του 20ου αιώνα βρίσκεται στο κτίριο της πινακοθήκης Τρετιακόφ,στην οδό Κρίμσκι Βαλ. Από το στάδιο του σχεδιασμού του, το 1959, αυτό το κτίριο αποφασίστηκε να στεγάσει την Κρατική Πινακοθήκη της ΕΣΣΔ, η οποία εκείνη την περίοδο, βρισκόταν σε διαδικασία "αναγέννησης". Το έργο εγκρίθηκε το 1964, αλλά η κατασκευή του διήρκεσε πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε μόλις το 1983, με αποτέλεσμα, το κτίριο στο σύνολό του να θεωρηθεί ως συνέχεια του κήπου Νεσκούσνι και του Κεντρικού πάρκου πολιτισμού και αναψυχής Γκόρκι. 

© Sputnik/Vitaly Belousov

Από το 1986, σε αυτό το κτίριο βρίσκεται η μόνιμη έκθεση ρωσικής τέχνης του 20ου αιώνα. Τα έργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών της ρωσικής αβαν-γκαρντ των ετών 1900-1920 δίνουν τη θέση τους στα έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού των ετών 1930-1950. Και, οι δημιουργίες των καλλιτεχνών αυστηρού στυλ του 1960 εκτίθενται παράλληλα με την τέχνη των εκπροσώπων του underground, οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις του δεύτερου κύματος της ρωσικής αβαντ-γκαρντ.

Πέραν αυτών, το κτίριο της οδού Κρίμσκι Βαλ διαθέτει τεράστιες εκθεσιακές εκτάσεις —πάνω από 12 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα- και έχει τεράστιες δυνατότητες για να "μεταμορφωθεί" ανάλογα με τις εκθέσεις που "φιλοξενεί". Σ΄αυτό πραγματοποιήθηκαν, ενδεχομένως, οι πιο μεγάλης κλίμακας εκθέσεις των τελευταίων χρόνων, συγκεκριμένα οι εκθέσεις των δημοφιλών Ρώσων καλλιτεχνών, Βαλεντίνα Σερόβα και Μιχαήλ Νέστεροφ. 

© Sputnik/Evgeniya Novozhenina

Η έκθεση για τα 150 χρόνια της Σερόβα, διοργανώθηκε πρόσφατα στη Μόσχα κι έγινε η πιο δημοφιλής έκθεση Ρώσου καλλιτέχνη σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, με περισσότερους από 485 χιλιάδες επισκέπτες. Κατά μέσο όρο οι επισκέπτες περιηγούνταν στην έκθεση για δυόμισι με τρεις ώρες, ενώ, μερικοί παρέμεναν ως και έξι ώρες. Το ίδιο αυξημένος ήταν και ο απαιτούμενος χρόνος για την αναμονή στην ουρά μέχρι την είσοδο στην έκθεση. Οι επισκέπτες έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα για να ανοίξει, με την ελπίδα να φτάσουν σύντομα στα εκθέματα.

Δυο χρόνια νωρίτερα, η έκθεση του Μιχαήλ Νεστέροφ εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα "εγχειρήματα" της πινακοθήκης Τρετιακόφ. Η έκθεση αποτελούνταν από σχεδόν 300 έργα, τα οποία συλλέχθηκαν από περισσότερες από 30 μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές. Και, μεταξύ των ετών 2014 και 2015, στο κτίριο της πινακοθήκης στην οδό Κρίμσκι Βαλ, πραγματοποιήθηκε η έκθεση ρωσικής πρωτοπορίας με έργα ζωγραφικής από τη συλλογή του διάσημου συλλέκτη Γεωργίου Κωστάκη. 

© Sputnik/Vladimir Vyatkin

Η επόμενη έκθεση στην πινακοθήκη Τρετιακόφ, στην οποία πολύ σύντομα θα σχηματίζονται… ουρές αναμονής πολιτών, θα είναι εκείνη των πινάκων του Ιβάν Αϊβαζόφσκι.

Σχεδιασμένη για την επέτειο των 200 ετών από το θάνατο του καλλιτέχνη, η έκθεση ανοίγει για το κοινό στα τέλη Ιουλίου του 2016. Σ' αυτήν θα παρουσιαστούν περίπου 100 έργα ζωγραφικής και 50 σκίτσα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων σημαντικότερων του καλλιτέχνη: «Ουράνιο τόξο», «Μαύρη θάλασσα», «Η ένατη όχθη» και «Το κύμα».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr