ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Μόσχα διοργανώνει έκθεση προς τιμήν της διάσημης μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα
© Sputnik
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μόσχα διοργανώνει έκθεση προς τιμήν της διάσημης μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα

Το μυστικό της Πάβλοβα, η ιδιαιτερότητα της- σε σχέση με όλες τις άλλες μπαλαρίνες που έλαμψαν πάνω στη σκηνή πριν αρχίσει την καριέρα της, αλλά και αφότου την ολοκλήρωσε- πήγαζε από την ανεπανάληπτη προσωπικότητα της.

Οι σύγχρονοι της, έλεγαν, όταν κοίταζαν την Πάβλοβα, ότι δεν έβλεπαν το χορό, αλλά την ενσάρκωση του οράματος που είχε η ίδια για τον χορό.

«Η Πάβλοβα, μοιάζει με σύννεφο, που πετάει πάνω από τη Γη, η Πάβλοβα μοιάζει με φλόγα που φουντώνει και σβήνει, μοιάζει με φύλλο φθινοπωρινό, που το παρασύρει ο παγωμένος αέρας….». Με τα λόγια αυτά περιέγραφε ο Τύπος της εποχής τη μεγάλη μπαλαρίνα.

Για την Άννα Πάβλοβα έχουν υπάρξει πολλοί μύθοι, αλλά για την πραγματική της ζωή ελάχιστα είναι γνωστά. Η ίδια η Πάβλοβα έγραψε την αυτοβιογραφία της, στην οποία όμως, ως επί το πλείστον αναφέρεται στο δημιουργικό της έργο και το είδος της τέχνης που επέλεξε.

«Το μυστικό της δημοφιλίας μου- έλεγε η ίδια — βρίσκεται στην ειλικρίνεια της τέχνης μου».

Στην έκθεση που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπαχρούσιν, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυθεντικές φωτογραφίες από την καθημερινή της ζωή, όπως και φωτογραφίες της ίδιας, επί σκηνής.

Εκτίθενται επίσης, σπάνιες φωτογραφίες της νεαρής Άννας, όταν φοιτούσε ακόμη στην σχολή χορογραφίας της Αγίας Πετρούπολης. Αλλά και φωτογραφίες με την Πάβλοβα να χορεύει στις παραστάσεις «Η Μπαγιαντέρα», (La Bayadère), «Δον Κιχώτης», «Η κόρη του Φαραώ», στη σκηνή του θεάτρου Μαρίίνσκι, όπως και στο αριστούργημα από την άποψη χορογραφίας «Ο Θάνατος του Κύκνου» και μουσική του Καμίλ Σεν Σανς (Camille Saint-Saëns).

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αρκετές φωτογραφίες από την προσωπική ζωή της μπαλαρίνας, που την δείχνουν στο κατώφλι του σπιτιού της στο Λονδίνο (στο Ivy House), με τα αγαπημένα της κατοικίδια ή με τους μαθητές της στην σχολή χορογραφίας του Λονδίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της έκθεσης, παρουσιάζουν τα προσωπικά αντικείμενα της μπαλαρίνας, όπως ένα σερβίτσιο πορσελάνης στο οποίο απεικονίζεται η ίδια, έγγραφα και επιστολές.

Η έκθεση « Άννα Πάβλοβα, ο αθάνατος κύκνος», θα παραμείνει ανοιχτή για το ευρύ κοινό έως τις 13 Μαρτίου.

Πηγή: www.ria.ru