ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα έκθεση στο κέντρο «Ο Εργάτης κι η αγρότισσα του Κολχόζ»
© Sputnik/ Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα έκθεση στο κέντρο «Ο Εργάτης κι η αγρότισσα του Κολχόζ»

Στο κέντρο εκτίθεται το σοβιετικό γλυπτό της δεκαετίας του ‘30, στοιχεία του αυθεντικού εσωτερικού περιβλήματος του μνημείου, αρχειακό υλικό και αυθεντικά αντικείμενα εκείνης της εποχής.

Η νέα μόνιμη μουσειακή έκθεση, αφιερωμένη στο θρυλικό σοβιετικό μνημείο "Ο Εργάτης και η αγρότισσα του Κολχόζ" και τους δημιουργούς του, εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο ομώνυμο εκθεσιακό κέντρο, όπως αναφέρει η υπηρεσία τύπου της κεντρικής εκθεσιακής αίθουσας "Manège".

Το γλυπτό «Ο Εργάτης και η αγρότισσα του Κολχόζ» δημιουργήθηκε από τη Βέρα Μούχινα για το σοβιετικό περίπτερο στη Διεθνή έκθεση στο Παρίσι, το 1937. Η αρχική ''σύλληψη'' της ιδέας του γλυπτού και η πρώτη μακέτα του ανήκαν στον αρχιτέκτονα Μπορίς Ιοφάν, ο οποίος είχε αναδειχθεί νικητής στο διαγωνισμό για την κατασκευή του περιπτέρου.

Η νέα έκθεση θα περιλαμβάνει το σοβιετικό γλυπτό της δεκαετίας του '30, στοιχεία του αυθεντικού εσωτερικού περιβλήματος του μνημείου, αρχειακό υλικό, αυθεντικά αντικείμενα εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του επίπλου που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια του Μπορίς Ιοφάν.

Ακόμη, στην έκθεση θα εκτεθούν αντικείμενα από το εργαστήριο της Βέρας Μούχινα: η σκάλα της και μια συλλογή επαγγελματικών οργάνων, όπως εργαλεία για σκάλισμα του γλυπτού, κι ακόμη ταχυδρομικές κάρτες και αναμνηστικά, τα οποία έφερε μαζί της από το Παρίσι το 1937, το αρχεία του μηχανικού Πιοτρ Λβοφ, ο οποίος εργάστηκε για τη δημιουργία του μνημείου και σκίτσα μη ολοκληρωμένων έργων της Μούχινα και του Ιοφάν: «Ο Δύτης της βαθειάς θάλασσας», ο «Ίκαρος» και άλλα.

Στο σύνολο των εκθεμάτων περιλαμβάνονται πλάνα αρχειακού βίντεο από ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του '30, κι ακόμη το αναμνηστικό μετάλλιο της Διεθνούς έκθεσης στο Παρίσι (1937, χάλκινο), το άλμπουμ «Διεθνής έκθεση, 1937», οι αυθεντικές φωτογραφίες του Μπορίς Ιοφάν, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για το Παρίσι του 1937 και προσωπικά αντικείμενα των ηρώων της έκθεσης, όπως το καπέλο του Ιοφάν και το αγαπημένο φλιτζάνι τσαγιού της Μούχινα.  

Το 2003, το μνημείο «Ο Εργάτης και η αγρότισσα του Κολχόζ» διαλύθηκε σε 40 κομμάτια. Τότε, έβαλαν στόχο να αποκαταστήσουν το γλυπτό και να το επιστρέψουν στη θέση του στο τέλος του 2005. Όμως, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τη χρηματοδότηση, η αποκατάσταση πήρε παράταση και ολοκληρώθηκε πλήρως το Νοέμβριο του 2009. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο νέο, ειδικά κατασκευασμένο για εκείνο, περίπτερο-βάση, το οποίο σε γενικές γραμμές αποτελεί αντίγραφο του αυθεντικού περιπτέρου του Ιοφάν του 1937. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2010, στη βάση του μνημείου άνοιξε το μουσειακό-εκθεσιακό κέντρο «Ο Εργάτης και η αγρότισσα του Κολχόζ».

 

Πηγή: ria.ru