ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έναρξη των εκδηλώσεων για το «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έναρξη των εκδηλώσεων για το «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα»

Τα εγκαίνια των πρόδρομων εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του «Έτους 2016», το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό, Αθήνα και Μόσχα προγραμματίζουν σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποβλέποντας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο «να ανανεώσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συνεργασία τους. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών».

Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις: την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων στις 11/3, στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα υπογράψουν σχετικό Πρακτικό που θα πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους.

Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν στους χώρους του μουσείου και κατόπιν σύντομης ξενάγησης θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Μ. Μάζη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ