ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Открытие выставки скифских сокровищ Эрмитажа в музее Акрополя
© Press Service of the Government of the Russian Federation
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρυσά αντικείμενα από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ εκτείθονται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η έναρξη του έτους Ελλάδας-Ρωσίας έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την υπογραφή σχετικού πρακτικού που πιστοποιεί την ανταλλαγή προγραμμάτων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών και τα εγκαίνια της έκθεσης τριών χρυσών σκυθικών αντικειμένων από τις συλλογές του Ερμιτάζ. Η συνεργασία των δύο χωρών ξεκινάει με δύο πρόδρομες δράσεις, την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης του 7ου π.Χ. αιώνα από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης των τριών χρυσών σκυθικών αριστουργημάτων.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή έργων, που είναι οι πρεσβευτές αυτού του έτους φιλίας, από τα τρία αυτά αντικείμενα τα οποία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη στενή σχέση που είχαν οι Έλληνες με τους Σκύθες» ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, σκιαγραφώντας την ιστορική σημασία και διαδρομή των ευρημάτων.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

Σβιντκόϊ: μια ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του  αφιερωματικού  έτους θα κατέχει η συνεργασία στον πολιτιστικό και πνευματικό τομέα
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Μουσείο Ερμιτάζ να παρουσιάζουμε τα εκθέματά μας σε ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εκθέματα αυτά είναι η περηφάνια του Ερμιτάζ και της αρχαιολογίας της Ρωσίας. Είναι τα καλύτερα εκθέματα και πραγματικά αντικατοπτρίζουν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Εμείς συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ρωσία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού χάρη στις ελληνικές ρίζες της Ρωσίας, χάρη σε αυτές τις ρίζες που υπάρχουν στα εκθέματα», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι και συμπλήρωσε: «Ήδη ετοιμάζουμε τον χώρο στο μουσείο Ερμιτάζ, όπου θα τοποθετηθεί η Κόρη του 7ου π.Χ. αιώνα, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια θα έχουμε την έκθεση του βυζαντινού πολιτισμού στο Ερμιτάζ. Αυτή η επικείμενη έκθεση απεικονίζει το καινούργιο στάδιο της συνεργασίας των δύο μουσείων».

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μετά την ξενάγηση των επισήμων στο Μουσείο της Ακρόπολης σημείωσε ότι ξεκινάει μια δυναμική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. «Θεωρούμε αυτό το έτος εξαιρετικά σημαντικό γιατί επισημοποιεί μια πιο δυναμική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Στη τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η πρέσβειρα καλής θέλησης Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, καθώς και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Εξωτερικών και της ρωσικής πρεσβείας.

Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Φωτεινή Γιαννούλη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ