ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η προσφυγική αγωνία της Αθήνας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η προσφυγική αγωνία της Αθήνας

του Σπύρου Σουρμελίδη, δημοσιογράφου

Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση λόγω των προσφύγων και μεταναστών που συνεχίζουν να έρχονται με ευκολία από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη αντιμετωπίζει ένα κλίμα διχασμού μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω της άρνησης ιδίως των ανατολικών και των σκανδιναβικών κρατών-μελών να μοιραστούν τους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία και την βόρεια Ευρώπη, δια μέσου των βαλκανικών χωρών.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει υποδεχθεί με φιλικά αισθήματα τους πρόσφυγες-μετανάστες, υπάρχει μάλιστα κίνημα βοήθειας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Και αυτό παρά τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι πως ο ελληνικός λαός που ζει στα όρια εθνών, θρησκειών και πολιτισμών, έχει αντιμετωπίσει ιστορικά πολλές φορές παρόμοια φαινόμενα, ενώ διατηρεί σχέσεις με τους λαούς της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λίβανος κλπ). Θα ήταν παράδοξο να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση, παρά τη μαζικότητα των προσφυγικών ροών. Επιπλέον στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες, δεν έγιναν αιτία ή αφορμή ώστε να διχαστεί η κοινωνία και αλλάξουν οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες ή να αποκτήσουν δύναμη φασιστικές ομάδες.

Η στάση της ελληνικής κοινωνίας (που όπως είπαμε, έχει την ιστορική και ρεαλιστική της εξήγηση) και η ανάλογη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έχει γίνει αιτία τριβών με άλλες κυβερνήσεις και χώρες (ειδικά με την Αυστρία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία). Η ελληνική κυβέρνηση είναι αλήθεια αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο των προσφυγικό φαινόμενο. Δεν επεδίωξε να σταματήσει, με δραστικά-βίαια μέτρα, τις εκατοντάδες μικρά πλοιάρια που ερχότανε καθημερινά, από την Τουρκία. Πρώτον γιατί είναι πρακτικά άσκοπο, αναποτελεσματικό να σταματήσεις τόσο μεγάλο αριθμό στην θάλασσα και δεύτερον οι διεθνείς κανονισμοί επιβάλλουν την σωτηρία αυτών των ανθρώπων στην θάλασσα και όχι την παρεμπόδιση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση και τα τελευταία 24ωρα επιμένει πως δεν πρέπει να συνδεθεί το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες είναι παιδιά των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, εκπρόσωποι της τρίτης γενιάς μεταναστών. Δεν είναι αυτοί που φεύγουν από την Συρία για να σωθούν από την βαρβαρότητα των τζιχαντιστών.
Στην Αθήνα επικρατεί η άποψη πως το προσφυγικό δεν μπορεί να επιλυθεί κλείνοντας τα σύνορα. Τα κλειστά σύνορα, διχάζουν την ίδια την Ευρώπη, ενισχύουν ακραίες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθούν.

Συμφωνίες χωρίς εφαρμογή

Οι χώρες με τις οποίες συνορεύει βορείως η Ελλάδα, έχουν κλείσει τα σύνορα όχι μόνο για τους μετανάστες όπως και για τους πρόσφυγες, με την προτροπή της Αυστρίας και άλλων κεντροευρωπαϊκών χωρών. Ολ αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι υπεγράφησαν Συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης —Τουρκίας αλλά και Ελλάδας-Τουρκίας, με στόχο να περιοριστούν δραστικά οι προσφυγικές ροές. Οι συμφωνίες αυτές έχουν τυπικά τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου, έως τώρα όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη για μείωση της προσφυγικής ροής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη ΝΑΤΟΙκών πλοίων μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκικής παραλίας, με σκοπό να περιοριστεί η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

* Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.