ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Μουσείο Αν.Ζβέρεφ, "Οι όμορφες  των αιώνων"
© Sputnik/Evgeniy Biyatov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Μουσείο Αν.Ζβέρεφ, "Οι όμορφες των αιώνων"

Το μουσείο Ανατόλι Ζβέρεφ (Μουσείο АЗ), θα παρουσιάσει 55 πορτρέτα γυναικών στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα: "Οι όμορφες των αιώνων». Στην έκθεση θα εκτεθούν πορτρέτα του Ζβέρεφ από συλλογές μουσείων και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα είναι ανοικτή στους επισκέπτες από τις 28 Μαρτίου, δήλωσε στο Ρία Νόβοστι η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του μουσείου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Πολίνα Λαμπάτσεβκα κατάφερε να συγκεντρώσει τα έργα την ιστορία των οποίων αφηγήθηκαν "αυτόπτες" μάρτυρες. Με την φράση "Κάτσε, θα σε αποθανατίσω", ξεκινούσε ο Ανατόλι Ζβερέφ να ζωγραφίζει την γυναίκα που είχε απέναντι του. Ετσι ονομάζεται το τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στους ''μάρτυρες''-μοντέλα του καλλιτέχνη.

Ο ζωγράφος δημιούργησε χιλιάδες γυναικεία πορτρέτα. Πρόκειται για εικόνες ομορφιάς, που αντιπροσωπεύουν το άλλο μισό της ανθρωπότητας, πέρα από τον χρόνο και τις τάσεις της μόδας.
Με τα πορτρέτα των γυναικών αυτών, ανά πάσα στιγμή μπορείς να μελετήσεις την ιστορία των χτενισμάτων, των ρούχων, να διαπιστώσεις πώς αλλάζουν οι αντιλήψεις για την ομορφιά.

Ο Ζβέρεφ συνέλαβε την εικόνα της θηλυκότητας, ευμετάβλητη και αιώνια.

Στα πορτρέτα αυτά φαίνεται, πως ανεξήγητα ο Ζβέρεφ απορρόφησε τη δημιουργικότητα όλης της ιστορίας της παγκόσμιας τέχνης- όχι μόνο την παράδοση της ρωσικής αγιογραφίας και την κουλτούρα των πορτρέτων του XVIII και XIX αιώνα, την κουλτούρα των Τροπίνιν, Ροκότοφ και Μποροβίκοβσκ, αλλά και πολλών ευρωπαίων κλασικών και μοντερνιστών.
" Αυτός ο καλλιτέχνης έκανε όλη την διαδρομή της δυτικής ζωγραφικής από τις αρχές του Πικάσο, μέχρι τις ημέρες μας", έγραψε γι 'αυτόν ο γνωστός ποιητής, μυθιστοριογράφος, ζωγράφος και σκηνοθέτης, Ζαν Κοκτώ.

Ο ίδιος ο Ζβερέφ έγραψε στην «Πραγματεία περί ζωγραφικής» (1960): ευτυχισμένος είναι ο ζωγράφος που προσπερνά τον χρόνο, που τρέχει σαν τρελός, καταβροχθίζοντας λαίμαργα νέα και παλιά σχήματα ματιών, με έναν νέο τρόπο ιδωμένα, χωνεύοντας και δίνοντας όλο και περισσότερα".

Ο Ζβέρεφ έζησε και ζωγράφισε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στη σοβιετική Μόσχα. Ζωγράφισε σε καμβά και χαρτόνι, όπου και ό,τι ήταν απαραίτητο, είχε τη φήμη φτωχού, περιπλανώμενου, άστεγου, ανήσυχου.

Σήμερα όμως που το Μουσείο АЗ συλλέγει τα γυναικεία πορτρέτα του σε μια έκθεση, μπορεί κανείς να δει έναν φωτεινό, βαθύ και πλούσιο διάλογο του καλλιτέχνη με τον Βελάσκεθ, τον Ρενουάρ, τον Ματίς, τον Βρούμπελ, τον Μάλεβιτς και τον Πικάσο.

Στους τρεις ορόφους του μουσείου η έκθεση αφηγείται την ιστορία της ομορφιάς και της κομψότητας των γυναικών. Οι διοργανωτές ανακάλεσαν αποσπάσματα από ένα ποίημα της Μπέλα Αχμαντούλινα: «Σας αγαπώ, όμορφες των αιώνων…».

Στη συλλογή της έκθεσης συγκαταλέγονται 100 βιρτουοζικά γυναικεία πορτρέτα του Ζβέρεφ, δοκίμια του θεατρικού συγγραφέα Εντουάρντ Ραντζίνσκι και έρευνες του ιστορικού τέχνης Σεργκέι Σολόβεφ.

Για το βιβλίο της έκθεσης δούλεψαν ο γραφίστας Ιγκόρ Γκούροβιτς και η συντάκτρια Νατάλια Βόλκοβα.

Ειδικά για την έναρξη της έκθεσης, ο σχεδιαστής Ιγκόρ Τσαπούριν δημιούργησε μια περιορισμένη συλλογή αξεσουάρ.

Πηγή: www.ria.ru