ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Ανώνυμες Οδύσσειες»
© Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Ανώνυμες Οδύσσειες»

«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Ανώνυμες Οδύσσειες» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης με έργα αποκλειστικά Ελλήνων φωτογράφων (ή και ξένων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) που ετοιμάζει η νέα διοίκηση του πολύπαθου Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με θέμα αποκλειστικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα.

Η έκθεση που θα εγκαινιασθεί στα μέσα του ερχόμενου Μαΐου επιχειρεί να εξερευνήσει το εξελισσόμενο στα όρια της ελληνικής επικράτειας, ανθρώπινο δράμα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί πλήθος ορατών και αόρατων πτυχών του φλέγοντος κοινωνικού και πολιτικού αυτού ζητήματος — και συγχρόνως, να φιλοξενηθεί στο μουσείο εκτενώς, το βραβευμένο ελληνικό φωτορεπορτάζ.

 Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου τρεις μήνες μετά τον διορισμό της, η νέα διοίκηση του Μουσείου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε ότι επιχειρεί την επανασύσταση των συλλογών του, την αναδιοργάνωση του εκθεσιακού προγραμματισμού, την έρευνα στην ελληνική φωτογραφία, την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του μουσείου, τον εξορθολογισμό δράσεων και λειτουργίας του, καθώς και συνέργειες με την τοπική κοινωνία.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου, προβλέπει τρεις εκθέσεις τον χρόνο (Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο, Ιανουάριο-Μάιο και Μάιο-Σεπτέμβριο), η τρίτη από τις οποίες θα είναι τακτικά αφιερωμένη στη μόνιμη συλλογή. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ.Παπαϊωάννου, "είναι σημαντικό ένας φορέας όπως το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, να ερευνά την εξέλιξη του ίδιου του φωτογραφικού μέσου, που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και μεταλλάσσεται ραγδαία".

Τις επόμενες ημέρες και για έξι εβδομάδες θα ξεκινήσει η παρουσίαση τεσσάρων προβολών στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, με τίτλο «Προβολές στα Αρχεία του Μουσείου». Τις προβολές επιμελήθηκε ο Στέργιος Καράβατος και περιλαμβάνουν έργα της συλλογής από τα αρχεία των Γιάννη Στυλιανού, Δημήτρη Λέτσιου, Σωκράτη Ιορδανίδη και Λεωνίδα Παπάζογλου, φιλοξενώντας περισσότερα από πεντακόσια έργα, μέρος των οποίων έχει εκτεθεί στο Μουσείο και κατά το παρελθόν, ενώ άλλα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε σε τυχόν νέα στοιχεία για την πυρκαγιά του Μαΐου του 2012 που είχε καταστρέψει σχεδόν 2.000 έργα από τη συλλογή του Μουσείου, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί τα στοιχεία τις συνθήκες της πυρκαγιάς, για να συμπληρώσει πως "δεν έχει κανείς διάθεση δαιμονοποίησης της προηγούμενης διοίκησης αλλά διευκρίνησης των συνθηκών και, κυρίως, επανασύστασης της συλλογής που χάθηκε".

Ως προτεραιότητες ο κ. Παπαϊωάννου θέτει τη διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση του Μουσείου, την επανασύσταση των συλλογών («περιουσία» του Μουσείου αποτελούν περισσότερα από 100.000 αντικείμενα, όπως φωτογραφίες, αρνητικά, πλάκες κλπ.), την αξιοποίηση αρχείων που παραμένουν στα συρτάρια του μουσείου (το αρχείο που αφορά στις φωτογραφίες από την Ελλάδα του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά ξεπερνά τις 15.000 πλάκες), την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων και έρευνας.

Όσον αφορά τέλος την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας που έκανε τη Θεσσαλονίκη σταδιακά από το 1988, άτυπη πρωτεύουσα της ελληνικής φωτογραφίας και σταυροδρόμι της συνάντησής της με τη διεθνή, σχεδιάζεται η επιστροφή του ιστορικού επί δεκαοκτώ χρόνια ονόματος του φεστιβάλ Photosynkyria, και η διατήρηση ως υπότιτλου του όρου Photobiennale, που δηλώνει κυρίως τη χρονική περιοδικότητα του γεγονότος. Στόχος είναι να φιλοξενείται κάθε φορά μια μεγάλη διεθνής έκθεση στο μουσείο με διαφορετική θεματική και προβληματισμό, και διαφορετικό κάθε φορά επιμελητή. Γύρω από αυτήν θα οργανώνεται η παρουσίαση των καλύτερων ελληνικών εκθέσεων της διετίας, δίνοντας βήμα επίσης σε νέους καλλιτέχνες, που θα συναντούν τις φιλοξενούμενες διεθνείς προτάσεις και καινούργιες τάσεις. Συμφωνήθηκε τέλος συνεργασία με το Athens Photo Festival για την παρουσίαση μέρους του κάθε φεστιβάλ στο πρόγραμμα του άλλου.

Βίκυ Χαρισοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ