ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα λείψανα του Αγίου Λουκά Κριμαίας μεταφέρονται στη Μόσχα και την Ελλάδα
© Sputnik/Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα λείψανα του Αγίου Λουκά Κριμαίας μεταφέρονται στη Μόσχα και την Ελλάδα

Τα λείψανα του Αγίου Λουκά (Βόινο-Γιασενέτσκι), του περίφημου Ρώσου και Σοβιετικού χειρουργού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μεταφέρθηκαν την Παρασκευή (1/04) από τη Συμφερούπολη στη Μόσχα για να προσκυνηθούν από τους πιστούς, ενώ από τις 2 Απριλίου και για δέκα ημέρες θα βρίσκονται στην ελληνική πόλη Πάτρα.

Τα ιερά λείψανα θα εκτεθούν στο μοναστήρι Ντανσκόι της ρωσικής πρωτεύουσας, από την 1η Απριλίου, στις 14.00, ως τις 2 Απριλίου, στις 12.00. «Αυτό το χρονικό διάστημα, το μοναστήρι θα παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το εικοσιτετράωρο για όλους όσους επιθυμούν να προσευχηθούν ενώπιον των λειψάνων του Αγίου Λουκά», όπως ανέφεραν στο πρακτορείο RIA Novosti από το γραφείο τύπου του ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Λουκά στην Πάτρα έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και το 2016 έχει ανακηρυχθεί αφιερωματικό έτος Ρωσίας και Ελλάδας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η δράση θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών μας. Το ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και, με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, οργάνωσε τη μεταφορά των θαυματουργών λειψάνων του Αγίου Λουκά (Βόινο-Γιασενέτσκι) στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι χιλιάδες πιστών θα συρρεύσουν να τα προσκυνήσουν», είπε ο Γιακούνιν.

Τα λείψανα του Αγίου Λουκά φυλάσσονται στον καθεδρικό ναό του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας, στη Συμφερούπολη, ενώ τμήμα τους θα μεταφερθεί στη Μόσχα και την Ελλάδα μέσα σε μια ειδική κιβωτό. Στην Πάτρα, η κιβωτός θα εναποτεθεί στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Σήμερα, στην Ελλάδα, πάνω από 40 ορθόδοξοι ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Λουκά της Κριμαίας, με τη λατρεία του να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε αυτήν τη χώρα. Οι γιατροί και οι στρατιωτικοί γιατροί της Ελλάδας θεωρούν τον Άγιο Λουκά ως τον ουράνιο προστάτη τους.

Ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι, πήρε την απόφαση να μονάσει τη δεκαετία του '20 και κατόπιν έγινε επίσκοπος. Παρά τη διαμάχη του με τις σοβιετικές αρχές, τις πολυάριθμες εξορίες και τις συλλήψεις, το 1946 ο άγιος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Στάλιν για τις υπηρεσίες του στον ιατρικό κλάδο. Την ίδια χρονιά, χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Ο άγιος, ο οποίος υπέφερε από μια σοβαρή ασθένεια των ματιών, δεχόταν μονίμως τους αρρώστους του στο σπίτι, ήταν σύμβουλος στο πολεμικό νοσοκομείο, έδινε διαλέξεις στο ιατρικό ινστιτούτο, λειτουργούσε σε ναούς και ασχολείτο με την αποκατάσταση των εκκλησιών στην Κριμαία. Κατέληξε στις 11 Ιουνίου 1961 και αγιοποιήθηκε το 2000.

Πηγή: www.ria.ru