ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ένα σύγχρονο Ψηφιακό Αρχείο για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σύγχρονο Ψηφιακό Αρχείο για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας

Το "Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια" (http://kapodistrias.digitalarchive.gr/index.php) χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Παρουσιάζει τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), μέσα από την καταγραφή, συγκέντρωση και ψηφιακή παρουσίαση αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στις διαφορετικές πόλεις και χώρες στις οποίες έζησε και έδρασε.

Η επιστημονική ομάδα του Αρχείου επισκέφθηκε βιβλιοθήκες και αρχεία σε Κέρκυρα, Αθήνα, Γενεύη, Ζυρίχη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Πάβια, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα για να συλλέξει στοιχεία.

Μία προσωπικότητα δύο λαών

Το ψηφιακό αρχείο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities), επιχειρεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ι. Καποδίστρια, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του.

Μεταξύ άλλων, ψηφιοποιήθηκαν 13.000 τεκμήρια της αρχειακής συλλογής του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα και αναρτήθηκαν 276 τεκμήρια όπως προσωπογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.

Επίσης, παρουσιάζονται η πλούσια βιβλιοθήκη που είχε ο Καποδίστριας  και 714 τίτλοι επιστημονικών μελετών που έχουν συγγραφεί για τον Καποδίστρια από το 1831 έως το 1996.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αφήνοντας πίσω του μία λαμπρή σταδιοδρομία διπλωμάτη στην τσαρική ρωσική αυλή έφθανε στην Αίγινα και ορκιζόταν Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας στις 26 Ιανουαρίου 1828, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ελεύθερης πατρίδας για την ανόρθωση και ανασύνταξή της.

Ο Καποδίστριας έθεσε τις βάσεις για μία Ελλάδα αντάξια του παρελθόντος της. Ως πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους αφοσιώθηκε στη δημιουργία μιας ενωτικής, ευνομούμενης, σύγχρονης πολιτείας, με ριζοσπαστικές ρυθμίσεις για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, και τη δημόσια διοίκηση. Το εκπαιδευτικό του  έργο χαρακτηρίστηκε πολυσχιδές και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής, καθώς ήταν εδραιωμένο στην παροχή γνώσεων σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, χωρίς ταξικές διακρίσεις, προσανατολισμένο στα ιδανικά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Μόλις τριάμισι χρόνια αργότερα στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 η δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο έβαλε θλιβερό τέλος στο έργο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ