ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ερμιτάζ θα φιλοξενήσει έκθεση αριστουργημάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ερμιτάζ θα φιλοξενήσει έκθεση αριστουργημάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ερμιτάζ στις 8 Απριλίου θα φιλοξενήσει μία έκθεση αρχαίων γλυπτών από Μουσείου της Ακρόπολης με την επωνυμία «Αρχαίο άγαλμα κόρης". Η έκθεση περιλαμβάνει αριστουργήματα του Μουσείου της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος διαπολιτιστικών γεγονότων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας — Ρωσίας 2016.

Το πρώτο άγαλμα κόρης είναι γνωστό ήδη από τον VII αιώνα π.Χ., ωστόσο η πραγματική άνθηση της αρχαϊκής γλυπτικής αρχίζει στην Αθήνα στο τέλος του VI — την αρχή του V αιώνα π.Χ.

Открытие выставки скифских сокровищ Эрмитажа в музее Акрополя

Τα αγάλματα κορών βρέθηκαν στην Ακρόπολη και ήταν προσφορές στο ναό που είχε αναγερθεί ως δώρο στην θεά της πόλης, Αθηνά. Σήμερα ονομάζονται "κόρες της Ακρόπολης".

Περίπου 200 γλυπτά έχουν βρεθεί στην Ακρόπολη, τα οποία απεικονίζουν νεαρά κορίτσια. Οι κόρες- τα αγάλματα- διαφέρουν στο μέγεθος, στα χαρακτηριστικά του προσώπου, στα χτενίσματα, στα ρούχα, όλα όμως ακολουθούν το ίδιο είδος γλυπτικής- κόρες με μεγάλο μέτωπο.

Η πόζα και η σύνθεση των αγαλμάτων ακολουθεί τον αρχαίο αιγυπτιακό κανόνα, ωστόσο, οι έλληνες γλύπτες επανερμήνευσαν εντελώς τους κανόνες της εποχής, δίνοντας πνοή στις στατικές φιγούρες της ανατολικής γλυπτικής.

Η αρχαία συλλογή του Ερμιτάζ είναι διάσημη κυρίως για τα γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ελάχιστα μνημεία της ελληνικής γλυπτικής εκπροσωπούνται στη συλλογή. Ετσι, η έκθεση των αριστουργημάτων της ελληνικής αρχαϊκής εποχής, αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για τους επισκέπτες του Ερμιτάζ, τους λάτρεις της αρχαιότητας και των εραστών της τέχνης.

© АПЕ-МПЕ/STR

Στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας — Ρωσίας διοργανώνονται μία σειρά εκθέσεων σε ένδειξης φιλίας και συνεργασίας.

Δύο εκθέσεις ανοίγουν το πρόγραμμα τους Ετους: στο Μουσείο της Ακρόπολης εκτίθενται τρία χρυσά αντικείμενα ελληνο-σκυθικής τέχνης από τη συλλογή του Ερμιτάζ, και στο Ερμιτάζ θα εκτεθεί ένα αρχαίο άγαλμα Κόρης, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτά τα μνημεία — κορυφαία έργα της αρχαίας τέχνης των δύο χωρών, ενσωματώνουν τις πλέον χαρακτηριστικές δυνατότητές της.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr