ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ελληνικός πολιτισμός ''ταξιδεύει'' στη Μόσχα
© Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ελληνικός πολιτισμός ''ταξιδεύει'' στη Μόσχα

Στις 5 Απριλίου 2016, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας άνοιξαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου ««Ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού». Πρόκειται για το πρώτο γεγονός στη σειρά των επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν φέτος, από κοινού, το τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και η Εταιρεία Ρώσων Νεοελληνιστών.

Στην πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου έλαβαν μέρος η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ελλάδας, Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιάννης Αμανατίδης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

Το διεθνές συνέδριο θα διαρκέσει από τις 5 μέχρι τις 8 Απριλίου και θα είναι αφιερωμένο στο βυζαντινό λαϊκό πολιτισμό και τη γλώσσα της εποχής, τη βυζαντινή και νεοελληνική λαογραφία, το post-folklor, την εθνογλωσσολογία, την επίδραση των ελληνικών προτύπων και ιδεών στον παραδοσιακό πολιτισμό της Ρωσίας και της Ευρώπης, καθώς και στις έρευνες ελληνικής λαογραφίας.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 60 ειδικοί από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία. Μεταξύ αυτών, καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων, υπάλληλοι της ακαδημίας επιστημών, αλλά και απλοί ελεύθεροι ερευνητές του ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συνεδρίου το λόγο πήραν διάσημοι επιστήμονες, όπως ο διευθύνων του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τις σύγχρονες μορφές λαογραφίας και για τα βασικά είδη της διαδικτυακής γλώσσας στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολωνίας, Χανς Αϊντενάιερ, ειδικός στη βυζαντινή λαϊκή λογοτεχνία.

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ, αφιέρωσε την ομιλία του στις ελληνικές λαϊκές πολιτισμικές παραδόσεις, ενώ ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γρανάδας, Μόσχος Μορφακίδης μίλησε για τα έθιμα και τον ελληνικό τρόπο ζωής, όπως αυτά περιγράφονται στις σημειώσεις των Ισπανών περιηγητών του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.

Στις εργασίες του συνεδρίου, πέραν των επιστημονικών εκδηλώσεων, έχει προβλεφθεί και η ένταξη διευρυμένου πολιτιστικού προγράμματος. Στις 5 Απριλίου, διοργανώθηκαν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας τα εγκαίνια της έκθεσης "Ελληνικός Λόγος και Γραφή στον καθρέφτη των αιώνων" στην οποία γίνεται μια συνολική παρουσίαση έντυπου υλικού και αποσπασμάτων κειμένων, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας και την επιρροή του αρχαιοελληνικού, του βυζαντινού και του νεοελληνικού πολιτισμού στον πολιτισμό των λαών της Ευρώπης και του σλαβικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πολιτισμού και των Ρώσων συγγραφέων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Μαΐου 2016.

Και από τις 6 Απριλίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2016 στο κρατικό κουκλοθέατρο της Μόσχας θα λάβει χώρα μια έκθεση αφιερωμένη στο ελληνικό θέατρο σκιών. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν την ιστορία του θεάτρου και να δουν ζωντανά τις φιγούρες των χαρακτήρων. Επίσης, στην έκθεση θα οργανωθούν εργαστήρια εκμάθησης κατασκευής φιγούρων και τεχνικών διεξαγωγής παραστάσεων.

Πέραν αυτών, στις 6 και τις 8 Απριλίου στη σκηνή του κρατικού κουκλοθέατρου της Μόσχας θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις του δημοφιλούς Έλληνα καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Χατζάκη. Θα παρουσιάσει ένα από τα πιο γνωστά θεάματα στο θεατρικό είδος του Καραγκιόζη, το έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Οι παραστάσεις θα είναι στα ελληνικά, ενώ στη διάθεση των θεατών θα βρίσκεται έτοιμο το λεπτομερές κείμενο του σεναρίου.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr