ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσούρκιν: Το «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, κυρίως μέσω της Τουρκίας
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσούρκιν: Το «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, κυρίως μέσω της Τουρκίας

Μια μονάδα του «Ισλαμικού Κράτους» για ζητήματα αρχαιοτήτων, διοικητής της οποίας είναι Αμπού Σαγιάφ αλ-Ιράκι, ασχολείται με το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων, αναφέρει ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Παλμύρα απελυθερώθηκε από τους τρομοκράτες

Το «Ισλαμικό Κράτος» (το ΙΚ έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία) στη Συρία και το Ιράκ, έχει υπό τον έλεγχο του περίπου 100.000 αντικείμενα παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας, ενώ κερδίζει από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων 150-200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αναφέρει σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Στην επιστολή του επισημαίνεται ότι το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ, γίνεται κυρίως μέσω Τουρκίας.

Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται επίσης 4.500 αρχαιολογικοί χώροι, εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων στο «Ισλαμικό Κράτος», ασχολείται μονάδα για ζητήματα αρχαιοτήτων, διοικητής της οποίας είναι Αμπού Σαγιάφ αλ-Ιράκι, αναφέρει στην επιστολή του ο ρώσος πρέσβης.

«Οι εξτρεμιστές διοχετεύουν στο εξωτερικό τις λεηλατημένες από την Συρία και το Ιράκ αρχαιότητες, κυρίως μέσω της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο κέντρο λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων είναι η τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, όπου τα λεηλατημένα αρχαία αντικείμενα, πωλούνται σε παράνομες δημοπρασίες, μέσω ενός δικτύου καταστημάτων που πωλούν αντίκες, και στην τοπική αγορά «Μπακιρτζιλάρ Τσαρσισί», αναφέρει ο Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ria.ru