ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ερμιτάζ προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Παλμύρας
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ερμιτάζ προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Παλμύρας

Το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση και ανακατασκευή των μνημείων που καταστράφηκαν από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος» (το ΙΚ έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία), στο έδαφος του ιστορικού- αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου των Εθνικών Μουσείων της Συρίας Αχμεντ Ντιμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συρία ελπίζει στην βοήθεια των Ρώσων συναδέλφων.

"Το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των αριστουργημάτων που έσπασαν και ανατίναξαν μαχητές του Ισλαμικού Στρατού στην Παλμύρα" δήλωσε ο Σύρος επιστήμονας,στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, "η Αγία Πετρούπολη ονομάζεται Παλμύρα του Βορρά και για τον λόγο αυτό η προσφορά του μουσείου Ερμιτάζ, που βρίσκεται στην πόλη αυτή, ήταν πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα για εμάς." "Αναμένουμε αυτή την υποστήριξη και πραγματικά το ελπίζω»,  είπε ο Ντιμπ.

Η αποκατάσταση της αρχαίας Παλμύρας θα γίνει από τη διεθνή κοινότητα

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή και η βλάβη που προκάλεσαν οι εξτρεμιστές, τόσο στον υπαίθριο χώρο της Παλμύρας, όσο και στο μουσείο της πόλης, όπου εκτίθενται  μοναδικά εκθέματα, υπολογίζεται στο 30%.  Οταν για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση της Παλμύρας από τον ισλαμικό στρατό κοιτάξαμε από το πλησιέστερο ύψωμα το αρχαίο οικοδόμημα νιώσαμε μία ανακούφιση: η καταστροφή ακόμα και εάν ήταν μεγάλη,δεν ήταν τόση όσο μπορούσαμε να φανταστούμε", είπε ο σύρος επιστήμονας.  Εκτός αυτού, πρόσθεσε, η συντριπτική πλειοψηφία των εκθεμάτων του μουσείου της Παλμύρας είχαν εκκενωθεί εκ των προτέρων και μεταφερθεί στο Εθνικό μουσείο της πρωτεύουσας, Δαμασκού. Ο Ντιμπ πιστεύει οτι δεν επέφεραν σημαντικές ζημιές, τα χτυπήματα τόσο της ρωσικής αεροπορίας, όσο και του συριακού στρατού, που χτυπούσαν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. 

Σύμφωνα με τον Ντιμπ, αμέσως μετά την εκδίωξη των μαχητών, έφθασαν στην Παλμύρα τρείς σύροι επιστήμονες προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές και να καταρτίσουν έναν κατάλογο των χαμένων ή εν μέρει κατεστραμμένων ιστορικών και αρχιτεκτονικών εκθεμάτων. 

Αυτή τη στιγμή, είπε, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας, βρίσκονται, ήδη, είκοσι ειδικοί οι οποίοι ανέλαβαν πριν από τρεις ημέρες τα καθήκοντά τους. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν οτι είναι πολύ δύσκολη η καταγραφή των απωλειών σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο, εξαιτίας των πολλών ναρκών που τοποθέτησαν οι μαχητές στην Παλμύρα.  "Ελπίζουμε οτι με την βοήθεια των ρώσων "σκαπανέων", σύντομα θα είμαστε έτομοι να ανταποκριθούμε πλήρως στα καθήκοντά μας ", πρόσθεσε ο επικεφαλής των Μουσείων της Συρίας.

Η Παλμύρα απελυθερώθηκε από τους τρομοκράτες

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόβσκι, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την πρόταση του μουσείου για τις πιθανές ενέργειες αποκατάστασης της Παλμύρας, η οποία  εκπονήθηκε από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού και την Ακαδημία Επιστημών

Τα αρχαία ερείπια της Παλμύρας είναι μία από τις έξι τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Συρία. Η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών από τα μέσα Μαΐου του 2015.

Πριν από λίγες ημέρες, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε επίσημα την απελευθέρωση της Παλμύρας από τους μαχητές του Ισλαμικού Στρατού (το ΙΚ έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία), με την υποστήριξη της εθνικής αεροπορίας και των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πηγή: www.ria.ru