ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτηρης Μπαρμπαρουσης
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην έκθεση που διοργανώνεται, από 12 έως και 15 Μαΐου, τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία. "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", το κεντρικό αφιέρωμα της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

"Πρόσφυγες, τότε και σήμερα" είναι το κεντρικό αφιέρωμα της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης από 12 έως και 15 Μαΐου και σκοπεύει να αναδείξει τόσο τη σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος, όσο και τις ιστορικές διαστάσεις του. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων και φωτορεπόρτερ και προβολές ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τιμώμενη χώρα στην έκθεση θα είναι η Ρωσία στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Σε κεντρικό χώρο 500 τμ, η Ρωσία θα παρουσιάσει ένα πανόραμα της πολιτιστικής της πραγματικότητας, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις συγγραφέων και ποιητών, σύγχρονων αισθητικών και λογοτεχνικών ρευμάτων, προβολές ταινιών και animation, αλλά και παρουσιάσεις προγραμμάτων μετάφρασης (από τα ρωσικά στα ελληνικά). Θα παρουσιαστούν επίσης θησαυροί των μουσείων της Ρωσίας.

Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους νέους συγγραφείς αλλά και το κοινό, διευρύνεται φέτος με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες. Το Φεστιβάλ Μετάφρασης, το οποίο στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό περίπτερο, περιλαμβάνει ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια μετάφρασης και παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων στήριξης της λογοτεχνικής μετάφρασης.

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος εκδότες και συγγραφείς από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Κροατία, τη Σλοβακία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Επίσης θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και παιδικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της ΔΕΒ-HELEXPO, των Ελλήνων εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

του συνεργάτη μας Β. Χατζηβασιλείου