ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της  Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα
© Γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Μόσχας
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα

Στη Μόσχα ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου που υπήρξε το αρχοντικό των Μεσέρσκιχ, στην πάροδο Λεόντιεφ. Σήμερα στο διώροφο αυτό αρχοντικό, που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε στη Μόσχα στο δεύτερο μισό του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, στεγάζεται η πρεσβεία της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, χαρακτήρισε το αρχοντικό των Μεσέρσκιχ ένα από τα καλύτερα μνημεία αρχιτεκτονικής της πόλης. «Το αρχοντικό των Μεσέρσκιχ — είπε — είναι ένα μαργαριτάρι της Μόσχας, ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά μνημεία»,

Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι στη Μόσχα, μέσα σε πέντε χρόνια, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης  σε περισσότερα από 600 κτίρια, μνημεία αρχιτεκτονικής. «Παρά τις συγκεκριμένες οικονομικές δυσκολίες, δεν σταματάμε το έργο αυτό. Φέτος, πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης σε περίπου 300 κτίρια,  μνημεία αρχιτεκτονικής, και σε πολλά από αυτά οι εργασίες θα ολοκληρωθούν», είπε ο Σομπιάνιν.

Ο έχων την επιστημονική επίβλεψη της αποκατάστασης του κτιρίου Γιεβγένι Κακόρεφ, διευκρίνισε ότι το αρχοντικό Μεσέρσκιχ χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και έχει ένα εκλεκτικό αρχιτεκτονικό ύφος. Πρόσθεσε δε, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα το αρχοντικό, ανήκε στον κυβερνήτη της Μόσχας, Αρσένι Ζακρέφσκι.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Ελλάδα στη Μόσχα κ. Δανάη — Μαγδαληνή Κουμανάκου, επεσήμανε  ότι η ιστορία του κτιρίου στην πάροδο Λεόντιεφ, συμβαδίζει με την ιστορία της Μόσχας. «Η Μόσχα γίνεται όλο και πιο όμορφη, πιο όμορφα γίνονται και τα κτίρια», είπε η πρέσβης και διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της πρεσβείας θα αναλάβει τη φροντίδα του ιστορικού κτιρίου.

© Γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Μόσχας

Αναφερόμενος στο χρονικό της αποκατάστασης του κτιρίου, ο Γιεβγένι Κακόρεφ, διευκρίνισε ότι το κύριο πρόβλημα στην ανακατασκευή του κτιρίου ήσαν τα θεμέλια του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών τα θεμέλια του ενισχύθηκαν. «Ένας από τους στύλους, που ήταν η βάση του κτιρίου, απλά είχε ξεκολλήσει από τον θόλο και κρέμονταν. Κάτω από τον στύλο αυτό, χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο σωρό-πασσάλων,τοποθετήσαμε οκτώ κομμάτια, και φτιάξαμε μια σταθερή βάση, πάνω στην οποία στέκονται όλα αυτά και ελπίζω ότι θα στέκονται για πολλά χρόνια». 

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κατάφεραν να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των προσόψεων των αρχών του 19ου αιώνα, να αποκαταστήσουν τις γύψινες διακοσμήσεις, τις κορνίζες, και τα κυρτά ξύλα των παραθύρων. Οι ειδικοί κάλυψαν τις επιφάνειες με ένα στρώμα σοβά, τοποθέτησαν μονωτικά προστασίας, αποκατέστησαν τις κλειδαριές (πετούγιες) που διατηρηθεί σε ένα από τα παράθυρα στο χώλ του δεύτερου ορόφου.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Στην περίπτωση αυτή, έγινε ενίσχυση των θεμελίων, στεγανοποίηση των τοίχων, επισκευάστηκαν οι τοίχοι που είχαν χτισθεί με τούβλα, και εξ ολοκλήρου η στέγη της σοφίτας στην επισκευή της οποίας χρησιμοποιήθηκαν φύλλα λαμαρίνας γαλβανιζέ, (χωρίς να αλλάξει μορφή).

Στο εσωτερικό του αρχοντικού παρέμεινε ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος όπως ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακαινίσθηκαν η σκάλα υποδοχής, τα  μαρμάρινα τζάκια, οι κλίσεις των παραθύρων τα κουφώματα των θυρών και τα δάπεδα με παρκέ.

Ο Κακόρεφ, εξιστορώντας μας ρομαντικές ερωτικές ιστορίες που είχαν σχέση με το αρχοντικό Μεσέρσκιχ, μας ανέφερε ότι στο αρχοντικό αυτό  για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε η Αγκράφενα Ζακρέφσκαγια, η οποία είχε ειδύλλια με τον Πούσκιν, τον Βιαζέμσκι και τον Μπαρατίνσκι.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr