ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Αγία Πετρούπολη ξεκινάει η σεζόν των σιντριβανιών
© Sputnik/Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αγία Πετρούπολη ξεκινάει η σεζόν των σιντριβανιών

Η σεζόν των σιντριβανιών  ξεκινάει στην «πρωτεύουσα του βορρά», καθώς τα πρώτα σιντριβάνια  τέθηκαν  σε λειτουργία  σήμερα, Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου της Αγίας Πετρούπολης.   

Τα πρώτα σιντριβάνια που τέθηκαν σε λειτουργία είναι τα  σιντριβάνια στην πλατεία Μανιέζ (στο πάρκο  Νοβο-Μανιέζ),  στη δενδρόφυτη πλατεία του καθεδρικού ναού του Καζάν και στο φράχτη του Βαρανίχιν.

Στις 20 Απριλίου, θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα  έξι σιντριβάνια  στην ανατολική και δυτική ακτίνα του πάρκου: «Η 300ή επέτειος της Αγίας Πετρούπολης», το σιντριβάνι  στην οδό Κρασνοαρμέϊσκαγια 10, το σιντριβάνι που βρίσκεται στον αριθμό 30 της οδού δίπλα στον ποταμό  Φοντάνκα, το σιντριβάνι στη Λεωφόρο Λιτείνι (Χυτηρίου) κοντά στον αριθμό 5 και το σιντριβάνι στο πάρκο του Αλεξάνδρου. Στις 21 Απριλίου θα αρχίσουν να λειτουργούν τα σιντριβάνια που βρίσκονται στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων, στον κήπο του Αλεξάνδρου κοντά στο Ναυαρχείο, και δύο σιντριβάνια στον πεζόδρομο όπου βρίσκεται στην 7η γραμμή της νήσου Βασίλιεφσκι. Την ίδια ημέρα θα  λειτουργήσει το σιντριβάνι «Φάρος» στο πάρκο «Η 300ή επέτειος της Αγίας Πετρούπολης».

Μέσα στον Απρίλιο θα λειτουργήσουν  τα σιντριβάνια στους κήπους του Σμόλνι και του Αγίου Νικολάου, το σιντριβάνι «Το αγόρι με την πάπια» στον κήπο της Ταβρίδος και το σιντριβάνι «Πούττι» στον κήπο Βέντενσκι, το σιντριβάνι στη Ναυτική Σχολή Ναχίμοφ στην παραλιακή λεωφόρο Πετρόφσκι, το σιντριβάνι κοντά στο μέγαρο αθλητισμού «Ιωβηλαίο», το σιντριβάνι στην πλατεία Ρουμιάντσεφσκαγια, το σιντριβάνι στην πλατεία Σεννάγια και πολλά άλλα. 

Τα σιντριβάνια «Ιχθείς», «Μαργαριτάρι»,  «Νερουλάς», που βρίσκονται στην Κροστάνδη, ένα ακόμη σιντριβάνι  στον πυργίσκο του υδραγωγείου της πόλης, καθώς και το σιντριβάνι στην πλατεία κοντά στο πολυκατάστημα «Γκοστίνι Ντβόρ» θα αρχίσουν να λειτουργούν την 1η Μαΐου. Την ίδια ημέρα η υπηρεσία ύδρευσης  του δήμου θα θέσει σε λειτουργία το σιντριβάνι που βρίσκεται έξω από τη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, το σιντριβάνι «Η Λίμνη των Κύκνων»,  στην πλευρά του Πέτρογκραντ και το σιντριβάνι στις όχθες της λίμνης Ραζλίφ, στη Σιστρορέτσκα.  

Την 1η Μαΐου η υπηρεσία ύδρευσης προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση γενικών επισκευαστικών  εργασιών, το σιντριβάνι «Σφαίρα», που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μάλαγια Σαντόβαγια. «Κατά τη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών, αντικαταστάθηκε  εξ ολοκλήρου ο εξοπλισμός του σιντριβανιού στο χειριστήριο και στη λεκάνη, τοποθετήθηκαν νέοι σωλήνες και στις 11 Απριλίου τοποθετήθηκε νέα βάση από γρανίτη, χάρη στην οποία το σιντριβάνι  ονομάσθηκε σφαίρα από γρανίτη βάρους 739 κιλών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας ύδρευσης.    

Την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου (κατά της χιτλερικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), η σεζόν των σιντριβανιών  θα ξεκινήσει σύμφωνα με την παράδοση, με φωτορυθμικά  που θα έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία της Μόσχας και στην πλατεία Λένιν μπροστά στον σιδηροδρομικό  σταθμό της Φιλανδίας.  

Το 2016 θα αρχίσει να λειτουργεί το σιντριβάνι στο Κολπινό, που βρίσκεται στο πάρκο  του κινηματογράφου  «Πόντβικ», το οποίο ανακατασκευάσθηκε  σχεδόν εξ ολοκλήρου. 

Συνολικά, στη σεζόν του 2016 στην Αγία Πετρούπολη θα λειτουργούν  48 σιντριβάνια και 4 σύνολα σιντριβανιών. Τα υπόλοιπα 33 σιντριβάνια, την οικονομική διαχείριση των οποίων έχει η υπηρεσία ύδρευσης, χρειάζονται ανακατασκευή ή γενική επισκευή.

Πηγή: www.ria.ru