ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους
© EPA/AVICHAI NITZAN
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους

«Μία διαρκής πίστη. Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους», έκθεση φωτογραφίας της Ισραηλινής φωτογράφου Ντάφνα Ταλ, στη Θεσσαλονίκη.

Η δύναμη της αέναης πίστης της Ορθοδοξίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο φυσικό περιβάλλον της, τους Αγίους Τόπους, «ξεπηδά» μέσα από τις εικόνες της Ισραηλινής φωτογράφου Ντάφνα Ταλ (Dafna Tal), η οποία παρουσιάζει το έργο της στη Θεσσαλονίκη, μέσα από την έκθεση «Μία διαρκής πίστη: Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους».

Η έκθεση, που φιλοξενείται στην Αγιορειτική Εστία, λειτουργεί από τις 19 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου και αποτυπώνει την πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.

Από το 2013 έως το 2015, η Ντάφνα Ταλ αποτύπωσε με τον φακό της τους ιερούς τόπους και τους ανθρώπους των Ιεροσολύμων, ορθόδοξες παραδόσεις αιώνων, αλλά και στιγμές απαράμιλλης κατάνυξης υπό την τρεμάμενη φλόγα των κεριών. 

© ΣΣ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ισραηλινή φωτογράφος Ντάφνα Ταλ

Στα μοναστήρια και τις εκκλησίες των Αγίων Τόπων, με τους αιώνες ζωής και ιστορίας, συρρέουν καθημερινά χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, γεγονός που, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντάφνα Ταλ καταδεικνύει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής.

«Είναι αυτός ο χαρακτήρας της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να διαφυλάξουμε σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη» αναφέρει η Ισραηλινή φωτογράφος, η οποία δεν κρύβει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό της για τις παραδόσεις αιώνων που διαφυλάττονται ως «κόρη οφθαλμού» στο λίκνο της Ορθοδοξίας, τους Αγίους Τόπους. 

© ΣΣ: Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ισραηλινή φωτογράφος Ντάφνα Ταλ

Το φως των κεριών που χρησιμοποιούνται στις θρησκευτικές τελετές, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που «εισβάλλει» στα μοναστήρια και τις εκκλησίες από τις μικρές χαραμάδες στους τοίχους ή τα παράθυρα των κτιρίων, αλλά και η συνεχής εναλλαγή μεταξύ του φωτός και της σκιάς, αποτυπώνουν γλαφυρά, στις φωτογραφίες της Ντάφνα Ταλ, στιγμές προσωπικής αφοσίωσης και επικοινωνίας των πιστών με τον Θεό.

Το όλο project δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή όλων των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους και είναι αποτέλεσμα σχέσεων που οικοδομήθηκαν πάνω σε μία βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως εξηγεί η φωτογράφος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια των πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ.

Η Ντάφνα Ταλ γεννήθηκε στο Ισραήλ και ζει κι εργάζεται στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε στη Σχολή του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας (ICP) στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στην Πολιτιστική Διαχείριση Έργων από την Ένωση Marcel Hicter στη Φιλανδία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σ. Παπαδοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ