ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συλλογή από πίνακες που είχαν κλαπεί από το Μουσείο της Βερόνας βρέθηκε στην Ουκρανία
© Sputnik/Alexander Vilf
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλογή από πίνακες που είχαν κλαπεί από το Μουσείο της Βερόνας βρέθηκε στην Ουκρανία

Πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί στα τέλη του περασμένου έτους από το Μουσείο της Βερόνας, εντοπίστηκαν στην Ουκρανία. Μετά την επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους (σ.σ. των έργων), το Κίεβο θα τα επιστρέψει στο μουσείο, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο.

Το Νοέμβριο του περασμένου έτους, διαρρήκτες έκλεψαν από το μουσείο Καστελβέκιο της Βερόνας, 17 πίνακες ζωγραφικής. Μεταξύ των κλεμμένων έργων τέχνης συγκαταλέγονται πίνακες των Τιντορέτο, Ρούμπενς και Καρότο.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ,η συνολική αξία των κλεμμένων έργων τέχνης "αγγίζει" τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Με την κατηγορία για την κλοπή των έργων αυτών, έχουν συλληφθεί εννέα Μολβαδοί και τρεις Ιταλοί.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, Βίκτορ Ναζαρένκ δήλωσε ότι, στις 6 Μαΐου, στην περιοχή της Οδησσού, 1,5 χλμ. από τα σύνορα, μία κοινή ομάδα έρευνας, ανακάλυψε 17 έργα ζωγραφικής, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, την ώρα που ετοιμάζονταν να περάσουν στο έδαφος της Μολδαβίας. Μετά από εξέταση των εμπειρογνωμόνων, διαπιστώθηκε ότι τα έργα αυτά είναι τα πρωτότυπα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, στην κλοπή των έργων αυτών συμμετείχαν δύο αδέλφια, ένας εκ των οποίων ήταν ένας φρουρός ασφαλείας στο μουσείο.

Στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι «οι εγκληματίες εκτελούσαν διαταγή, που φέρεται να έλαβαν από μία περιοχή της Ρωσίας, πιθανώς από έναν από τους ιδιώτες συλλέκτες από την Τσετσενία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, συνεχάρη προσωπικά το προσωπικό της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης και τα μέλη του γραφείου του στρατιωτικού εισαγγελέα, που ανακάλυψαν την πολύτιμη αυτή συλλογή. "Αυτοί οι πίνακες είναι τα κοσμήματα του μουσείου της Βερόνας", δήλωσε και τόνισε ότι η αξία τους, υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.ria.ru