ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτηρης Μπαρμπαρουσης
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση της 14ης (εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 — 2018) και διασφαλισμένο τον τόπο διοργάνωσης της (αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη και τους τοπικούς φορείς ως διοργανωτές) εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ, όπου και αναπτύσσεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.

Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου
«Η Διεθνής έκθεση του βιβλίου θα έπρεπε να διοργανώνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αρμοδιότητα του ΕΚΕΒΙ όμως, που καταργήθηκε πριν από ενάμισι χρόνο, δόθηκε για κάποιο περίεργο λόγο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού… ″Για λόγους ιδιαίτερους″ καμιά φορά ξεφεύγει από την κεντρική εξουσία η σημασία της Θεσσαλονίκης και η άμεση σύνδεση της με τον πολιτισμό και τα θέματα του βιβλίου. Ελπίζω το υπουργείο να το ξανασκεφθεί και η Θεσσαλονίκη να έχει πλέον τον πρωτεύοντα λόγο της διοργάνωσης» τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του βασικού διοργανωτή φορέα της ΔΕΒ-Θ καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

«Είναι απόλυτη η βούληση μας η ΔΕΒ-Θ να γίνει αποκλειστικά υπόθεση της Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς έκθεσης βιβλίου μέσω του πενταετούς προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 — 2018 ανακοίνωσε εκτάκτως και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ Τάσος Τζήκας χαρακτηρίζοντας την Έκθεση Βιβλίου ως «αγαπημένο παιδί της ΔΕΘ», αλλά και την Ρωσία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης (αλλά και της 81ης ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου) ως «αγαπημένη χώρα» και τη ρωσική λογοτεχνία ως σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των Ελλήνων.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαξίμ Σοκολόφ, ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας, αλλά και εκπρόσωπος της μικτής διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας — Ελλάδας για τη διεπιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ευτυχής για την παρουσία του στην πόλη και ειδικά στην έκθεση βιβλίου με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία.

Μια έκθεση βιβλίου καταδεικνύει το που βρίσκεται ο πολιτισμός μιας χώρας και πως «περπατά» δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας κηρύσσοντας τα εγκαίνια της 13ης και… μάλλον τυχερής παρά τα προβλήματα της διοργάνωσης της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Με τιμώμενη χώρα την Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, την αγαπημένη Παιδική και Εφηβική Γωνιά η 13η ΔΕΒΘ αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ καθημερινά (ως και την Κυριακή 15 Μαΐου από τις 10 π.μ. — 10μ.μ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ