ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ''κληρονόμοι'' του γιατρού Τσέχοφ
© Sputnik/Kirill Kallinikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι ''κληρονόμοι'' του γιατρού Τσέχοφ

Εδώ και δέκα χρόνια στο μουσείο-καταφύγιο του Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ "Μελίχοβο" λειτουργεί 'Σταθμός πρώτων βοηθειών". Πρόκειται για το γραφείο του γιατρού Αντόν Τσέχοφ που παρέχει βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Μουσείο-Σταθμός Πρώτων Βοηθειών

Στην  πρώην κατοικία που προορίζετο για το προσωπικό,τώρα κρέμεται πινακίδα που γράφει "Ιατρείο". Εδώ, μαζί με το προσωπικό του μουσείου, έρχεται καθημερινά στη δουλειά μία αρχινοσοκόμος, η Νίνα Κουργκάνοβα. Στο μουσείο βρίσκεται το γραφείο του γιατρού Αντον Τσέχοφ. "Ιατρείο" αποκαλούσε ο συγγραφέας το  προσωρινό ιατρείο του στο χωριό Μελίχοβο, όπου στη διάρκεια μιας επιδημίας χολέρας άρχισε να δέχεται ασθενείς, το 1892, αμέσως μετά την αγορά του κτήματος στο Μελίχοβο.

Η σημερινή περιοχή της Κουργκάνοβα είναι τρεις οικισμοί σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το μουσείο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 τα χωριά Μελίχοβο, Ταλέζ και Μπιέργοβο, έμειναν χωρίς ιατρείο.

Από τότε, το προσωπικό του μουσείου, που αναδεικνύει το έργο του Τσέχοφ, παρείχε βοήθεια: έφερνε φάρμακα, πήγαινε  σημειώματα των χωρικών για τον γιατρό, εάν υπήρχε ανάγκη- καλούσε ασθενοφόρο, ή διεκόμιζαν οι ίδιοι τους ασθενείς. Το 2005 προέκυψε η ιδέα να ανοίξει στο μουσείο  ένα πραγματικό ιατρείο.

© Sputnik/Kirill Kallinikov

Μετά από ένα χρόνο, η νίκη στο διαγωνισμό " Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει" έδωσε την ευκαιρία στο ερειπωμένο κτήριο του φιλανθρωπικού ιδρύματος Β.Ποτάνινα, που κάποτε προορίζετο για το προσωπικό, να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει το ιατρείο.

Πλέον, το ιατρείο είναι ανοιχτό και σ' αυτό παρέχονται ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς και οτιδήποτε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα παροχής πρώτων βοηθειών.

Ο κύριος όγκος των φαρμάκων που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διενεργεια εξετάσεων, παρέχεται από τις τοπικές αρχέ. Επιπλέον χρηματικούς πόρους για την αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων διαθέτει η διεύθυνση του Μουσείου. 

"Σταθμός Πρώτων βοηθειών " - το γραφείο του Δρ.Τσέχοφ
Όπως στο παρελθόν ο γιατρός Τσέχοφ δεχόταν τους κατοίκους των γύρω χωριών και τους παραθεριστές, έτσι τώρα η κυρία Κουργκάνοβα παρέχει τις πρώτες βοήθειες και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να βοηθήσει τους συνανθρώπους της. Και όταν ξεκινούν στο μουσείο οι γιορτές και τα φεστιβάλ της άνοιξης και του καλοκαιριού, εκείνη είναι πάντα συνεπής στο καθήκον της: Φορώντας την λευκή ρόμπα και κρατώντας την  χαρακτηριστική  ιατρική τσάντα βρίσκεται όπου υπάρχει ανάγκη για να βοηθήσει.

Ζώντας στο Μελίχοβο, ο Τσέχοφ ασκούσε καθημερινά την ιατρική.Ξυπνούσε στις 5 το πρωί και  έως τις 10 εξέταζε ασθενείς σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ιατρείο και μετά πήγαινε στην  γύρω περιοχή, — 25 κοντινά χωριά, 4 εργοστάσια  και το μοναστήρι "Η έρημος του Δαυίδ".

Με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να δέχεται και στο σπίτι του όσους είχαν ανάγκη.

Η Ελένα Στερχόβα, είναι αναπληρώτρια διευθύντρια ανάπτυξης του μουσείου, και αυτή που συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί το "Ιατρείο".

© Sputnik/Kirill Kallinikov

Μας θυμίζει, οτι ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ υπέγραφε πάντα ως " γιατρός",  έβαζε το επάγγελμα αυτό στην πρώτη θέση. Και η κορυφή των ιατρικών δραστηριοτήτων του, ήταν τότε στα χρόνια του Μελίκοβο.

Αν είμαι γιατρός,  χρειάζομαι ασθενείς και νοσοκομείο. Χρειάζομαι έστω και ένα κομμάτι από τη δημόσια και πολιτική ζωή", έγραφε.

Κρίνοντας από τα στοιχεία, μέσα σε ένα χρόνο ο  Τσέχοφ βοήθησε χιλιάδες ασθενείς. Μέσα σε δέκα χρόνια από το εν λόγω "Ιατρείο" πέρασαν πάνω από 14 χιλιάδες άνθρωποι.

Ιατρικά εργαλεία, σημειώσεις και συνταγές στο γραφείο του Τσέχοφ προκαλούν συχνά στους επισκέπτες πολλά ερωτηματικά.

Εάν δεν υπάρχουν ασθενείς, τότε η αρχινοσοκόμος Νίνα Νικολάγιεβνα, είναι έτοιμη με μία κούπα Εσμπαρχ να διηγηθεί και να μοιρασθεί τα όσα ξέρει, για το πώς και με τί θεράπευε ο γιατρός Αντον Τσέχοφ τους ασθενείς. Λέει οτι και η ίδια σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει τις μεθόδους εργασίας του. Είναι γνωστό ότι Τσέχοφ θεράπευε με βότανα.

Να και τώρα, στον κήπο του Μουσείου που μπαίνει η άνοιξη, ευωδιάζει ο φαρμακευτικός λαχανόκηπος, στον οποίο φυτρώνουν βαλεριάνα, βαλτόχορτο και μέντα.

Στο μουσείο λένε οτι συχνά οι επισκέπτες αντιγράφουν τη λίστα των βοτάνων, ώστε να τα φυτέψουν και εκείνοι στον κήπο τους.

Το προσωπικό αυτά τα βότανα τα αποξηραίνει και τα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση:βράζουν τσάι και εάν είναι απαραίτητο, το χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς.

Η οικογένεια του Μελίχοβο

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών είχαν πάντα σχέση με το οίκημα και αργότερα- με το μουσείο. Ανέκαθεν οι ντόπιοι δούλευαν και συνεχίζουν να δουλεύουν σ' αυτό τον χώρο: ξυλουργοί, κηπουροί, επιστάτες, συχνά ζουν σε κοντινή απόσταση, σε κοντινό φράχτη. Ομως δεν έρχονταν εδώ μόνο για να εργαστούν. Οταν ο Τσέχοφ εγκατέλειψε το Μελίχοβο,  πολλοί στο χωριό έδωσαν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Και όταν το 1960 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα μουσείο — οι ντόπιοι άρχισαν να φέρνουν εδώ  οικογενειακά κειμήλια που σχετίζονται με το όνομα του συγγραφέα.

"Κάποιος έφερε ένα μαντήλι, το οποίο ο Άντον Πάβλοβιτς χάρισε στη γιαγιά, όταν αυτή πήγαινε στο σχολείο του Μελίχοβο, κάποιος μία αναμνηστική φωτογραφία που είχε τραβήξει μαζί του…" διηγείται η Ελένα Στερχόβα,  αναπληρώτρια διευθύντρια ανάπτυξης του μουσείου, και αυτή που είχε την ιδέα να δημιουργηθεί το "Ιατρείο".

Η ίδια αυτή ιστορία επαναλήφθηκε, όταν μας ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται ιατρείο του γιατρού Τσέχοφ.

Κάτοικοι της περιοχής έφεραν παλιά ιατρικά βιβλία, φιαλίδια φαρμάκων και ιατρικά εργαλεία".

Το προσωπικό του μουσείου αποκαλεί  τους εαυτούς τους αστειευόμενοι  "συγγενείς του Τσέχοφ" και λένε ότι το σημαντικό για αυτούς είναι να συνεχίσουν ό,τι ξεκίνησε ο  συγγραφέας. Αφού, όπου και εάν πήγαινε ο Τσέχοφ βοηθούσε τους γύρω του:θεράπευε, έχτιζε σχολεία, ζητούσε να κατασκευασθούν δρόμοι. Η λειτουργία του "Ιατρείου" με το σημερινό ιατρικό γραφείο, άλλαξε κατά πολύ τη ζωή του ίδιου του Μουσείου.

© Sputnik/Kirill Kallinikov

Εδώ τώρα διδάσκουν και βοηθούν. Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται δωρεάν πανρωσική εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς,  συζητούν και εξηγούν, πως είναι καλύτερα να παρουσιάσεις σήμερα στους μαθητές τον Τσέχοφ.

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξεις ένα μουσείο,λέει η εργαζόμενη στο μουσείο, αναπληρώτρια διευθύντρια στο χώρο της επιστήμης, Αναστάζιγια Ζουράβλεβλα.

Μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τα ιατρικά εργαλεία και να μιλήσουμε για το ότι ο Τσέχοφ εξετέλεσε τα καθήκοντά του ως γιατρός και θεράπευσε όσους είχαν ανάγκη και ζήτησαν βοήθεια. Και, πρέπει να συνεχισθεί το έργο του", προσθέτει.

Πηγή: ria.ru