ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η “Τραβιάτα” υπό το “πρίσμα” του Θεόδωρου Κουρεντζή στο φετιβάλ του Ντιαγκίλεφ
© Sputnik/Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η “Τραβιάτα” υπό το “πρίσμα” του Θεόδωρου Κουρεντζή στο φετιβάλ του Ντιαγκίλεφ

Θέατρα από την Δανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τη Ρωσία, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, θα παρουσιάσουν τον Ιούνιο στο Περμ μία κοινή παράσταση της όπερας "Τραβιάτα".

Μία κοινή παράσταση της όπερας "Τραβιάτα", στην αμερικανική έκδοση του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον, θα παρουσιάσουν- τον Ιούνιο- το θέατρο όπερας και το μπαλέτο του Περμ, το Unlimited Performing Arts (Δανία), το Landestheater Linz (Αυστρία) και το Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο).

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ του Ντιαγκίλεφ (από το 2012 πραγματοποιείται στο Περμ), στην ιστορική σκηνή της όπερας του Περμ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ, μουσικός διευθυντής και μαέστρος της όπερας "Λα Τραβιάτα" Θεόδωρος Κουρεντζής, θα παρουσιάσει τη δική του μουσική ερμηνεία σε μία από τις μεγαλύτερες όπερες στην ιστορία.

«Έχω επανειλημμένα δουλέψει πάνω στην "Τραβιάτα" του Βέρντι και, κάθε φορά βρίσκω νέα νοήματα. Έχουμε θέσει στον εαυτό μας το καθήκον να πετύχουμε την αυθεντικότητα με την κυριολεκτική έννοια της λέξης:να ακουσθεί σαφής η μουσική από τις ερμηνείες, να απαλλαγούμε από τις προβολές που έχουν επιβληθεί από τις παραδόσεις και να αποκαταστήσουμε την όπερα, όπως την "ένιωσε" ο Βέρντι. Ο οποίος ήταν πολύ λεπτολόγος σ' όλα: από τις αποχρώσεις των παρτιτούρων έως την επιλογή των σολίστ. Ο στόχος αυτός απηχεί την προσέγγιση του σκηνοθέτη Μπομπ Ουίλσον:Ο ίδιος επίσης αντιμετωπίζει τις παραστάσεις αντίθετα με τις καθιερωμένες παραδόσεις της όπερας των μέσων του 20ου αιώνα,», δηλώνει ο Κουρεντζής.

Η αισθητική των παραστάσεων του Ρόμπερτ Ουίλσον, τον οποίο κατατάσσουν μεταξύ των ιδρυτών του «θεάτρου του καλλιτέχνη», δεν μοιάζει σε τίποτα από τα συνηθισμένα. Το φωτεινό θεατρικό φόντο των παραστάσεων τού, η στατική και γλυπτική εκκεντρικότητα και το φανταστικό μακιγιάζ των καλλιτεχνών, προστίθενται στο "σύνολο" της εικόνας.

Για την πρεμιέρα έχουν προετοιμασθεί δύο συνθέσεις σολίστ. Η μία είναι διεθνής, η άλλη αποτελείται εξ' ολοκλήρου από καλλιτέχνες του Περμ. Οι πρόβες στη σκηνή θα γίνουν σε δύο χώρους. Τα δείγματα για το μακιγιάζ και οι δοκιμές των κουστουμιών έχουν αρχίσει εδώ και δύο μήνες.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Ιουνίου. Στις 17 και 19 Ιουνίου την παράσταση θα διευθύνει ο Θεόδωρος Κουρεντζής και στις 18 Ιουνίου ο Βαλεντίν Ουργιούπιν.

Πηγή: www.ria.ru