ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αργυρή επέτειος για το διεθνές φεστιβάλ μουσικής του Ναυπλίου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αργυρή επέτειος για το διεθνές φεστιβάλ μουσικής του Ναυπλίου

του ανταποκριτή μας Δ. Μανιατάκου

Με εορταστικό χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί από 24 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, το διεθνές φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, που συμπληρώνει 25 χρόνια ενεργού παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Πελοποννήσου, με κινητήρια δύναμη τον δήμο Ναυπλιέων, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της εταιρείας συναυλιών Φόρμιγξ.

Το φεστιβάλ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας και η αργυρή επέτειος του σπουδαίου αυτού θεσμού της κλασικής μουσικής, θα γιορταστεί μέσα από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του, τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και τη διεθνή εμβέλεια.

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους του Ναυπλίου, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει δέκα συναυλίες με σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πενταγράμμου. Χώρες με τεράστια συμφωνική παράδοση, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Τσεχία, που υπήρξαν τιμώμενα κράτη κατά την πολυετή παρουσία του θεσμού, τιμούν φέτος το φεστιβάλ μέσω της αγαστής συνεργασίας των Πρεσβειών και την παρουσία κορυφαίων σολιστών τους, στρέφοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα φώτα της μουσικής Ευρώπης στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με μία φαντασμαγορική συναυλία στην ατμοσφαιρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου ένας από τους πλέον λαοφιλείς και πολυβραβευμένους σολίστες της Σκανδιναβίας, ο Νορβηγός πνευστός ΟysteinBaadsvik, θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με βάση την τούμπα.Την επόμενη ημέρα, στο επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου, οι θεατές θα κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις μυσταγωγικές φωνές της χορωδίας VOXCLAMANTISCHOIR από την Εσθονία. Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το νέο αστέρι του τσέλου, η ανερχόμενη — αυστριακής υπηκοότητας και ελληνικής καταγωγής — Χριστίνα Μπαζίλη σε σύμπραξη με τον καταξιωμένο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο.

Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ βρίσκει τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τούρκο τενόρο με την ιδιαίτερη χροιά, Εfe Κislali, να συμπράττει με τη διακεκριμένη σοπράνο, Τζούλια Σουγκλάκου, σε συνοδεία πιάνου του Δημήτρα Γιάκα.

Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει με σημαντικούς ερμηνευτές από όλη την Ευρώπη το πολυβραβευμένο ντουέτο των Πολωνών Katarzyna Duda (βιολί) και Marek Bracha (πιάνο), η εντυπωσιακή σολίστ βιόλας Jitka Hosprova από την Τσεχία και το κουαρτέτο εγχόρδων από την Ουκρανία PHOENIX STRING QUARTET, με το οποίο θα συμπράξει ο διάσημος έλληνας πιανίστας και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης.

Το φεστιβάλ θα ρίξει την αυλαία του με δύο σπουδαίες συναυλίες με θέμα τον ισπανικό πολιτισμό, όπου το Σάββατο 2 Ιουλίου ο Αναστάσιος Συμεωνίδης θα διευθύνει ένα πρόγραμμα — αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα με πρωταγωνίστρια της βραδιάς μία από τις σημαντικότερους εκπροσώπους του λυρικού θεάτρου, την Ειρήνη Καράγιαννη, ενώ την Κυριακή 3 Ιουλίου ο Ισπανός βαρύτονος, Luis Llaneza, με τη ζηλευτή πορεία που τον έφερε μέχρι το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης συμπράττει με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών.

Οι συναυλίες του φεστιβάλ πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο και έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.    

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ