ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση με έργα αγιορειτών μοναχών στη Μόσχα
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με έργα αγιορειτών μοναχών στη Μόσχα

Η έκθεση «Άθως. Άγιο Όρος», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 1000ης επετείου της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο μουσειακό και εκθεσιακό συγκρότημα «Νέα Ιερουσαλήμ», που βρίσκεται στη Μόσχα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται, πίνακες ζωγραφικής, γραφικά σχέδια, σμάλτα, ψηφιδωτά, γλυπτά και καλλιτεχνικές φωτογραφίες, όλα έργα εικαστικών τα οποί εμπνεύσθηκαν κατά την προσκυνηματική τους επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκαλούν στους επισκέπτες τα έργα των αγιορειτών μοναχών που παρευρίσκοντο στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Όποιος δεν ξέρει, τι σημαίνει ομορφιά, δεν μπορεί να θεωρείται Χριστιανός. Το ψωμί ανασταίνει κάθε τι νεκρό, ενώ η ομορφιά θρέφει την αγάπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιερομόναχος της Μονής Χιλανδαρίου Αναστάσιος (Τοπούζης).

Με τη σειρά του, ο πρώην αρχιεπιστάτης του Αγίου Όρους ιερομόναχος Συμεών χαρακτήρισε τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση ως σημαντικό κληροδότημα για το σύνολο του Αγίου Όρους. Γνωρίζοντας προσωπικά τους περισσότερους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, ο ιερομόναχος Συμεών εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έργα τους μπορούν να μεταφέρουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της ενότητας των ορθοδόξων, η οποία διατηρείται για πολλούς αιώνες, στις μονές του Αγίου Όρους, και ότι θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των Μοσχοβιτών και κατοίκων της περιοχής της Μόσχας.

«Ο Πατριάρχης Νίκων με το θέλημα του Θεού μπόρεσε να κτίσει έναν ναό παρόμοιο με τον ναό του Παναγίου Τάφου εδώ, στη γη της Ιστρίνσκι, όπου σήμερα βλέπουμε τη Μονή της Νέας Ιερουσαλήμ. Το Άγιο Όρος, όμως δεν μπορεί πουθενά να ξανακτισθεί. Μόνο τα έργα τέχνης, είναι για μας η γέφυρα προς το Άγιο Όρος. Πολύ περισσότερο που πολλές από τις τοποθεσίες που έχουν δει οι συμμετέχοντες στην έκθεση, σπάνια της βλέπουν οι προσκυνητές», επεσήμανε στην ομιλία του ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Ιστρίνσκι της Μόσχας Αντρέι Ντουνάγιεφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος τον Μάιο κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής του επίσκεψης στο Άγιο Όρος, χαρακτήρισε το Άγιο Όρος «πνευματικό λίκνο του ρωσικού λαού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα προσκυνήματα του Αγίου Όρους, θα συμβάλει στο να ενισχυθούν οι πολιτιστικοί ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί της χερσονήσου του Άθω με τη Ρωσία.

Πηγή: www.ria.ru