ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια του φεστιβάλ Βιβλίου «Η Κόκκινη Πλατεία», κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια του φεστιβάλ Βιβλίου «Η Κόκκινη Πλατεία», κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Βιβλίου «η Κόκκινη Πλατεία», που εγκαινιάστηκε σήμερα κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν περίπου 400 εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε έξι βασικούς χώρους. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλίες γνωστών  προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια με δημοφιλείς συγγραφείς, προβολές ταινιών, παραστάσεις και αναγνώσεις βιβλίων.

Το φεστιβάλ αυτό είχε ξεκινήσει αρχικά ως  φεστιβάλ βιβλίου «Βιβλία της Ρωσίας» τον Ιούνιο του 2015 και κατέστη η κεντρική εκδήλωση του Έτους της Λογοτεχνίας. Το φεστιβάλ είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που οι διοργανωτές του αποφάσισαν να το κάνουν κάθε χρόνο. Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο μετονομάσθηκε σε φεστιβάλ βιβλίου «Η Κόκκινη Πλατεία», είναι αφιερωμένο στην επέτειο των γενεθλίων του  Αλεξάντρ Πούσκιν και στην Ημέρα ρωσικής γλώσσας, που εορτάζονται στις 6 Ιουνίου. Για τέσσερις ημέρες, η κεντρική πλατεία της χώρας θα μετατραπεί σε μια μεγάλη έκθεση βιβλίου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν με τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων και να αγοράσουν βιβλία που εκδίδουν γνωστοί ρωσικοί εκδοτικοί   οίκοι.

Την έκθεση μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας και η είσοδος στην Κόκκινη Πλατεία θα είναι ελεύθερη.

Η ''καρδιά'' της γιορτής του βιβλίου

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η Κόκκινη Πλατεία θα χωρισθεί σε έξι θεματικά περίπτερα. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η κεντρική  σκηνή, στην οποία οι διοργανωτές θα παρουσιάζουν ό,τι πιο σημαντικό και ενδιαφέρον συμβαίνει στους άλλους χώρους. 

Τα Θέατρα τη Μόσχας έδειξαν φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ, στο οποίο και θα ανεβάσουν αρκετές πρεμιέρες. Το Εργαστήρι του Ντμίτρι Μπρουσνίκιν θα παρουσιάσει το έργο «Ευγένιος Ονιέγκιν», σε σύγχρονη ερμηνεία με  video art και ζωντανή μουσική. Το Κέντρο  Μέγιερχολντ θα ανεβάσει το θεατρικό έργο «Η σύζυγος μιας ιδιοφυίας», που αναφέρεται στην γεμάτη δυσκολίες μοίρα που επεφύλαξε η ζωή στις  γυναίκες των συγγραφέων Λέοντος Τολστόι,  Αλέξαντρ Πούσκιν, Άντον Τσέχοφ, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και  Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Επίσης,  θα ανέβει η  λογοτεχνική-μουσική παράσταση «Ο Αυλός Συλοβάτης», που είναι βασισμένη στο έργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Βιβλία για όλα τα γούστα

Οι διοργανωτές, όπως και πέρυσι, ''χώρισαν'' την Κόκκινη Πλατεία σε χώρους με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του καθενός. 

Στο περίπτερο «Λογοτεχνία» οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν σύγχρονους ρώσους συγγραφείς, να μάθουν για την τέχνη της προφορικής μετάφρασης, να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ την  Ημέρα του Πούσκιν, να μάθουν περισσότερα για την ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή.

Το περίπτερο «Παιδική λογοτεχνία και σχολικά βιβλία» έχει ετοιμάσει ένα εκτενές πρόγραμμα για τα παιδιά και τους γονείς. Οι μικροί επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, κουίζ, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ γνωστοί παιδοψυχολόγοι θα κάνουν διαλέξεις για τους  γονείς. Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, στο χώρο που έχει διαμορφωθεί για τα παιδιά θα υπάρχουν ανιματέρ.

Στον χώρο «None Fiction», εκδοτικοί οίκοι θα  παρουσιάσουν βιβλία  από όλους τους τομείς της γνώσης, της φιλοσοφίας, της οικονομίας, της πολιτικής, της μαγειρικής, της ιατρικής, του  τουρισμού, ενώ γνωστοί συγγραφείς θα παρουσιάσουν βιογραφίες ρώσων συγγραφέων.

Οι «Περιφέρειες της Ρωσίας», θα εκπροσωπηθούν από 80 εκδοτικούς οίκους από 50 περιοχές.

Στον πολυλειτουργικό χώρο «Η Μόσχα είναι η  πόλη των βιβλίων» θα προβάλλονται ταινίες, θα γίνονται συναντήσεις με σκηνοθέτες, θα πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική-μουσική παρουσίαση στην οποία θα συμμετάσχουν νέοι ποιητές, όλοι θα μάθουν να παίζουν το Theremin, ενώ την Ημέρα του Πούσκιν θα γίνει μια επίδειξη μόδας με τίτλο «Το να διαβάζεις είναι κομψό».

Στο  περίπτερο της έκθεσης «Ηλεκτρονικό βιβλίο / βιβλιομπάιτ» οι επισκέπτες θα μπορούν να εξοικειωθούν με τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Επιπλέον, στις 3 Ιουνίου, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιασθεί μια τρίτομη έκδοση, με τις ομιλίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν  με τίτλο «Ευθύς λόγος».

Πηγή: www.ria.ru