ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρα ρωσικής γλώσσας
© Sputnik/Aleksey Boytsov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα ρωσικής γλώσσας

Η ημέρα της ρωσικής γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με αφορμή τη γέννηση του του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν στις 6 Ιουνίου 1799.

Ο Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν γεννήθηκε στη Μόσχα στις 6 Ιουνίου του 1799 από γονείς που ανήκαν σε μια παλιά οικογένεια ευγενών. Από την παιδική του ηλικία, ο Πούσκιν άρχισε να διαβάζει έργα Ρώσων ποιητών, ξεκινώντας από τον Λομονόσοφ και φθάνοντας έως τον Ζουκόφσκι, τις κωμωδίες του Μολιέρου και του Μπωμαρσαί, τα έργα του Βολταίρου και άλλων διαφωτιστών του 18ου αιώνα. Στην πρώιμη ανάπτυξη των λογοτεχνικών του ικανοτήτων συνέβαλαν, επίσης, και οι λογοτεχνικές βραδιές διοργανώνονταν στην οικία Πούσκιν, στις οποίες συμμετείχαν γνωστοί συγγραφείς.

Το 1811 ο Πούσκιν, μπήκε στο λύκειο του Τσάρκογιε Σελό που μόλις είχε εγκαινιάσει τη λειτουργία του, και το οποίο ήταν ένα προνομιούχο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα παιδιά των ευγενών που τα προετοίμαζε για να εργασθούν αργότερα στις κρατικές υπηρεσίες. Στο λύκειο ο Πούσκιν έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Έγραφε σε διάφορα σχολικά περιοδικά και ήταν μέλος του κύκλου μυθιστοριογράφων και ποιητών του λυκείου, οι οποίοι συγκεντρώνονταν τα βράδια και απάγγελλαν και διάβαζαν αυτοσχέδια ποιήματα και ιστορίες.

Το 1819 ο Πούσκιν έγινε μέλος της λογοτεχνικής και θεατρικής κοινότητας «Η Πράσινη λάμπα», που ήταν υπό την καθοδήγηση της «Ένωσης της Πρόνοιας». Ο ποιητής έγραφε πολιτικά επιγράμματα και ποιήματα, τα οποία είχαν γίνει ευρέως γνωστά, παρότι δεν είχαν δημοσιευθεί, με συνέπεια τον Μάιο του 1820, να εξοριστεί στη νότια Ρωσία, επειδή «είχε γεμίσει τη Ρωσία με τους εξοργιστικούς του στίχους».

© Sputnik/

Στο Κισινάου (τότε ρωσικό Κισινιόφ και σήμερα Κισινάου στη Μολδαβία), ο Πούσκιν άρχισε να έχει επαφές με το κίνημα των Δεκεμβριστών. Στο διάστημα των τριών χρόνων που παρέμεινε στην εξορία, έγραψε τα ποιήματα «Ο αιχμάλωτος του Καυκάσου» (1821), «Η κρήνη του Μπαχτσισαράι» (1823) και ξεκίνησε να γράφει το έμμετρο μυθιστόρημα «Ευγένιος Ονέγκιν».

Τον Ιούλιο του 1823, ο Πούσκιν μεταφέρθηκε αρχικά στην Οδησσό και λίγο αργότερα αφού εστάλη στην παραθεριστική κατοικία της οικογένειάς του στο Μιχαηλόφσκογιε, όπου σε διάστημα τριών ετών συνέγραψε περίπου εκατό έργα, συμπεριλαμβανομένων του δράματος «Μπορίς Γκοντουνόφ».

Τον Σεπτέμβριο του 1826 ο τσάρος Νικόλαος Α! έδωσε άδεια στον Πούσκιν να επιστρέψει από την εξορία, αλλά υπό τον όρο ότι ο ίδιος θα λογόκρινε αυτά που θα έγραφε. Εξάλλου, πέρα από τη λογοκρισία του τσάρου, ο Πούσκιν βρισκόταν συνεχώς υπό την διαρκή επιτήρηση των αστυνομικών Αρχών, ενώ του είχε απαγορευθεί ρητά όχι μόνο να εκδίδει τα έργα του, αλλά και να πραγματοποιεί την ανάγνωση τους, εάν δεν είχε την έγκριση του τσάρου.

Τον Μάιο του 1828 ο Πούσκιν ζήτησε σε γάμο την Ναταλία Γκοντσάροβα μια ξακουστή καλλονή στους αριστοκρατικούς κύκλους της Μόσχας, αλλά καθώς εκείνη δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του, αποφάσισε να πάει να εγκατασταθεί στον Καύκασο. Τις εντυπώσεις του απ' αυτό το ταξίδι ο ποιητής τις αποτύπωσε στα δοκίμια του «Ταξίδι στο Ερζερούμ», στην ποιητική συλλογή «Ο Καύκασος», «Η Κατάρρευση», «Στους λόφους της Γεωργίας…»

Τον Απρίλιο του 1830 ο Αλεξάντερ Πούσκιν έκανε εκ νέου πρόταση γάμου στην Ναταλία Γκοντσάροβα, η οποία αυτή την φορά την αποδέχθηκε και τον Σεπτέμβριο ο ποιητής αναχώρησε για το κτήμα του στο Μπόλντινο για να προετοιμάσει το γάμο. Όμως, η επιδημία χολέρας που ξέσπασε τον εξανάγκασε να παραμείνει εκεί για μερικούς μήνες.

Αυτή η περίοδος της δημιουργίας του είναι γνωστή ως «το φθινόπωρο στο Μπόλντιν». Την περίοδο της μεγάλης του δημιουργικής έξαρσης ο Πούσκιν γράφει τις «Ιστορίες του μακαρίτη Ιβάν Πέτροβιτς Μπελκίν» τις «Μικρές Τραγωδίες» «Το μικρό σπίτι στην Κολομνά», την «Ιστορία του ιερέα και του υποτακτικού του Μπάλντα», ενώ ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του «Ευγένιος Ονέγκιν».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Πούσκιν, ήταν πολύ δύσκολα, καθώς οι σχέσεις του με τον τσάρο επιδεινώθηκαν ενώ οι διάφοροι κύκλοι της αριστοκρατίας που ήσαν φιλικά προσκείμενοι προς την τσαρική αυλή και εξουσία, άρχισαν να διάκεινται εχθρικά προς τον ποιητή. Το χειμώνα του 1836, αυτοί που ζήλευαν και εχθρεύονταν τον Πούσκιν, διέδωσαν την φήμη ότι η σύζυγο του ποιητή, είχε σχέση με τον βαρώνο Ζωρζ ντ' Αντές, ο οποίος την διεκδικούσε.

© Sputnik/Vladimir Fedorenko

Για να υπερασπιστεί την τιμή του αλλά και την τιμή της συζύγου του, ο Πούσκιν κάλεσε τον Ζωρζ ντ' Αντές σε μονομαχία, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1837. Ο ποιητής τραυματίστηκε θανάσιμα και κατέληξε μετά από δύο ημέρες. Ο Τσάρος φοβούμενος ότι ο θάνατος του ποιητή, θα προκαλέσει το ξέσπασμα διαδηλώσεων, έδωσε εντολή η σορός του ποιητή να μεταφερθεί μυστικά από την Πετρούπολη και να ταφεί στο κοιμητήριο της Μονής Σβιαταγκόρσκ, που βρίσκονταν σε απόσταση πέντε μιλίων από την παραθεριστική οικία των γονιών του ποιητή στο Μιχαήλοφσκγιε.

Οι σύγχρονοι του αναγνώριζαν το μεγαλείο του έργου του ποιητή καθώς και τη μεγάλη συμβολή που είχε στην ανάπτυξη της ρωσικής γλώσσας και της λογοτεχνίας. Η παράδοση του εορτασμού της επετείου ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Το 1899 η χώρα γιόρτασε την 100η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Το Μάιο του 1997, με Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώθηκε η 6η Ιουνίου ως ημέρα του Αλεξάντρ Πούσκιν.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2010, την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε, να εορτάζεται η Ημέρα της ρωσικής γλώσσας, ως μια από τις επίσημες γλώσσες του διεθνούς οργανισμού. Στις 6 Ιουνίου του 2011 ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντιεφ, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε αποφάσισε, τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της ρωσικής γλώσσας στην Ρωσία.

Η γιορτή καθιερώθηκε με σκοπό να διατηρηθεί, να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ρωσική γλώσσα, καθώς θεωρείται εθνικό απόκτημα για τους λαούς που διαβιούν στην Ρωσικής Ομοσπονδία, μέσο διεθνούς επικοινωνίας και αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ρωσική είναι η μητρική γλώσσα 144 εκατομμυρίων ατόμων και παρουσιάζει αυξητική τάση εκμάθησης σε 33 χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Rossotrudnichestvo, σε όλο τον κόσμο μιλούν τη ρωσική γλώσσα τουλάχιστον 270 εκατομμύρια άτομα. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο του αριθμού των ομιλούντων τη ρωσική σε 300 εκατομμύρια άτομα.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο των γενεθλίων του Αλεξάντερ Πούσκιν πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και ανά τον κόσμο, εορταστικές εκδηλώσεις. Μουσεία, τα οποία είναι «συνδεδεμένα» με το όνομα και το έργο του ποιητή διοργανώνουν εκθέσεις και θεματικές συναυλίες, ενώ φοιτητές από πολλές χώρες λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό για το πόσο καλά γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα και το έργο του Πούσκιν.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr