ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση με έργα του Λεβ Μπαξτ στο Μουσείο Πούσκιν
© Sputnik/Vitaliy Belousov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με έργα του Λεβ Μπαξτ στο Μουσείο Πούσκιν

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν και το φεστιβάλ με τίτλο «Το δάσος με τις κερασιές» διοργανώνουν από κοινού μια ευρείας θεματικής έκθεση, αφιερωμένη στην 150η επέτειο από τη γέννηση του Ρώσου ζωγράφου Λεβ Μπαξτ. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 6 Ιουνίου, ενώ στις 8 Ιουνίου η έκθεση θα ανοίξει για το ευρύ κοινό.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν περίπου 250 έργα ζωγραφικής, πρωτότυπες και έντυπες γραφικές απεικονίσεις, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό,  σπάνια βιβλία, όπως επίσης και θεατρικά κοστούμια και σχέδια υφασμάτων, που ανήκουν σε έναν από τους πλέον ξεχωριστούς καλλιτέχνες και λάτρεις της πολυχρωμίας των υφασμάτων του εικοστού αιώνα.

Ο Μπαξτ και οι «Ρωσικές εποχές»

Ο λεβ Σαμουήλοβιτς Μπαξτ, γνωστός στη Δύση ως Léon Bakst, είναι διάσημος κυρίως για τα εντυπωσιακά κοστούμια που είχε σχεδιάσει για τις παραστάσεις «Ρωσικές εποχές», που είχε ανεβάσει ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ στο Παρίσι και το Λονδίνο. Η πρωτοτυπία και η δυναμική που αποτυπώνονταν στα σκηνικά και τα κοστούμια που σχεδίαζε, ήταν τα στοιχεία που εξασφάλισαν την επιτυχία των θρυλικών παραστάσεων, όπως «Η Κλεοπάτρα», «Η Σεχραζάντ», «Ο Μπλε Θεός» και «Η Κοιμωμένη Πριγκίπισσα».

Τα έργα του Μπαξτ επηρέασαν την ίδια την αντίληψη  που επικρατούσε τότε στη σκηνογραφία. Ο Μπαξτ  αντιμετώπιζε το μπαλέτο, την όπερα και το θέατρο ως σύνθετες καλλιτεχνικές δομές, όπου το χρώμα, ο ήχος, ο λόγος και η κίνηση είναι ισότιμοι εταίροι. Ο Ρώσος αυτός καλλιτέχνης, άλλαξε ριζικά την αντίληψη για τη σκηνική παρουσία του ηθοποιού, θεωρώντας ότι ο ηθοποιός πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων στη σκηνή, όπως και να υπάρχει οργανική επαφή σκηνής και κοινού.

Ζωγράφος, σχεδιαστής και συγγραφέας

Ο Μπαξτ έγινε διάσημος όχι μόνο ως θεατρικός καλλιτέχνης, αλλά και ως ζωγράφος, ως προσωπογράφος, ως τεχνίτης στις εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων και ως  σχεδιαστής  υψηλής μόδας στη δεκαετία του 1910, στους οίκους μόδας Paken, Chanel και Poiret. Ο Μπαξτ σχεδίαζε επίσης κοσμήματα, τσάντες, περούκες και άλλα αξεσουάρ.

Περισσότερα από 250 έργα του Leon Bakst

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη που ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές ρωσικές και ξένες συλλογές, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στη Ρωσία. Παρουσιάζονται επίσης πίνακες ζωγραφικής του Μπαξτ, προσωπογραφίες, τοιχογραφίες, τουαλέτες μόδας και υφάσματα, αλλά τα περισσότερα εκθέματα αφορούν στο θέατρο.

Μεταξύ των έργων του Μπαξτ που έχουν σχέση με το θέατρο είναι τα σχέδια των θεατρικών κοστουμιών που είχε κάνει για την Ιντα Ρουμπινστάιν, για την παράσταση Σαλώμη και Κλεοπάτρα, τα σχέδια για τα κοστούμια του Βάτσλαβ Νιζίνσκι για τον Φαύνο στο μπαλέτο «Η απογευματινή ανάπαυση του Φαύνου», το σχέδιο για τα κοστούμια της Κολομπίνας για το μπαλέτο «Ωραία Κοιμωμένη», και τον Νέο που συνοδεύει τον Ορφέα στο ναό για το μπαλέτο «Ορφέας».

Θεατρικά κοστούμια

Στην έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα κοστούμια που σχεδίασε ο Μπαξτ. Η Ακαδημία Μπαγκάνοφ θα παρουσιάσει το περίφημο κοστούμι  που φορούσε ο Νιζίνσκι στο έργο «Το φάντασμα τριαντάφυλλο». Το Μουσείο Θεατρικής και Μουσικής Τέχνης της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσει τα εξής τέσσερα κοστούμια: το κοστούμι «ιαπωνική κούκλα» που είχε σχεδιάσει για τη Βέρα Τρεφίλοβα για το μπαλέτο «Η νεράιδα κούκλα», και τα κοστούμια που είχε σχεδιάσει για τα μπαλέτα «Κλεοπάτρα», «Το Καρναβάλι», «Δάφνις και Χλόη».

Ο ιστορικός μόδας Αλεξάντρ Βασίλιεφ θα παρουσιάσει στην έκθεση περισσότερα από δέκα εκθέματα από την προσωπική του συλλογή, και συγκεκριμένα φορέματα και κοστούμια που ήταν της μόδας  την περίοδο 1910-1920, και τα οποία είχε σχεδιάσει για τα μπαλέτα «Ταμάρα», «Σεχραζάντ» και «Κοιμωμένη Πριγκίπισσα».

Πηγή: ria.ru