ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Μόσχα, θρησκευτικά κειμήλια και έργα της Γιαννιώτικης παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας
© Υπηρεσία τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Μόσχα, θρησκευτικά κειμήλια και έργα της Γιαννιώτικης παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας

Της ανταποκρίτριας μας Μαίρης Τζώρα

Θησαυροί της Ορθοδοξίας και μοναδικά έργα τέχνης της Γιαννιώτικης παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας, θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη περιοδική Έκθεση στη Μόσχα, από τις 15 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του έτους Ρωσία — Ελλάδα.

Την Έκθεση οργανώνουν η Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη συνεργασία του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την εθελοντική συμμετοχή Ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο νέο Μουσειακό-Εκθεσιακό Συγκρότημα της Περιφέρειας της Μόσχας, "Νέα Ιερουσαλήμ" που βρίσκεται στο προάστιο Ίστρα της ρωσικής πρωτεύουσας. «Πολύ σημαντική για την προβολή της Γιαννιώτικης τέχνης, του πολιτιστικού και τουριστικού αγαθού του τόπου μας», χαρακτήρισε την Έκθεση ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, και πρόσθεσε πως, είναι τέτοιο το επίπεδο του εγχειρήματος, που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη σύμπραξη και τη σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων και φορέων. Η ιδέα της παρουσίασης των Ιωαννίνων στη Ρωσική πρωτεύουσα, «γεννήθηκε» στη συνάντηση που είχαν πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα. Η πρόταση υποβλήθηκε στη συνέχεια και εγκρίθηκε από τα ελληνικά Υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, Εξωτερικών και την Ρωσική κυβέρνηση.

«Είχαμε τη χαρά και την τιμή, το υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει την πρόταση την οποία καταθέσαμε, εντάσσοντας την σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στη Ρωσίας», όπως τόνισε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ