ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι θεματοφύλακες της τέχνης: Οι γάτες του Ερμιτάζ
© Sputnik/Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι θεματοφύλακες της τέχνης: Οι γάτες του Ερμιτάζ

Ο ανταποκριτής του ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, έμαθε πως ζουν και ''εργάζονται'' οι πιo διάσημες γάτες της Αγίας Πετρούπολης — "συνεργάτες" του Κρατικού μουσείου Ερμιτάζ.

Μία εργάσιμη μέρα της γάτας στο Μουσείο

Πενήντα γάτες ζουν συνολικά στο υπόγειο του Μουσείου Ερμιτάζ, οι οποίες συχνά κάνουν βόλτες στην αυλή του Μουσείου ή "λιάζονται" στα παγκάκια, η πρόσβασή τους όμως μέσα σε αυτό απαγορεύεται- όπως άλλωστε και σε όλα τα ζώα.

"Πρόκειται για παραχαϊδεμένα και ευαίσθητα ζώα διαφορετικών τύπων: όσα θέλουν να ζήσουν το ένα μαζί με το άλλο ζούνε σε οικογένειες με τα μικρά τους. Εκείνα που θέλουν να επικοινωνήσουν περιφέρονται στην αυλή κι εκείνα που θέλουν να τα αναλάβουν, γυρίζουν τρέχοντας στην αυλή των Χειμερινών Ανακτόρων. Μερικά, θέλουν μόνο να ξεκουράζονται, να κάνουν…ηλιοθεραπεία όταν κάνει ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, στην προκυμαία κατά μήκος του τείχους", — είπε η επικεφαλής επιστημονική συνεργάτις του Μουσείου, Μαρία Χαλτούνιεν.

© Sputnik/Igor Russak

Η Μαρία είναι η εκπρόσωπος… Τύπου των γατών του Ερμιτάζ. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται επίσημα τέτοια θέση, όμως πριν από 20 χρόνια η Μαρία άρχισε να ταϊζει τις γάτες που ζούσαν στο υπόγειο του Μουσείου και αυτό συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα.

"Εκείνη την εποχή το προσωπικό της τραπεζαρίας μας προσέφερε ευγενικά τα υπολείμματα των φαγητών και εμείς κατεβαίναμε με κουβάδες στο υπόγειο του Μουσείου για να τα ταϊσουμε. Η σίτιση και ο έλεγχος,εάν έχουν ταϊσθεί όλα, διαρκούσε από 1,5 έως 2 ώρες την ημέρα! Με την πάροδο του χρόνου μας διέθεσαν ένα χώρο, στη συνέχεια έφεραν νερό και μετά ήρθαν και οι εθελοντές. Τώρα γράφουν βιβλία για μάς", είπε η Μαρία Χαλτούνιεν.

Σήμερα οι γάτες του Ερμιτάζ ζουν με την άνεσή τους. Τις ταϊζουν αρκετές φορές την ημέρα, γνωρίζουν μάλιστα εκ των προτέρων την ώρα του φαγητού και περιμένουν μπροστά στα δοχεία φαγητού. Χρήματα για την τροφή των γατών δίνει το προσωπικό του μουσείου, ενώ σ' αυτό το "έργο" συμβάλλει και μία μεγάλη επιχείρηση που παράγει ζωοτροφές για κατοικίδια ζώα.

Μία "εργάσιμη" ημέρα της γάτας συνίσταται στο ότι απλά υπάρχει, κάνει βόλτες, εξερευνά τον περίγυρό της, ξεκουράζεται. Φυσικά φαίνεται να τεμπελιάζει, όμως η ουσία είναι ότι, γυρνώντας γύρω —γύρω στα υπόγεια, οι γάτες αφήνουν μια χαρακτηριστική-αισθητή στα ποντίκια μυρωδιά. Συνεπώς, οι γάτες είναι το ιδανικό προληπτικό μέτρο για την καταπολέμηση των τρωκτικών", είπε η Μαρία.

Διάσημες γάτες

Το προσωπικό του Ερμιτάζ γνωρίζει δεκάδες ιστορίες για γάτες της περιοχής, η πιο συγκινητική όμως από αυτές είναι η ιστορία της γάτας Βαν Ντάϊκ, η οποία χάθηκε στους αγωγούς θέρμανσης του Νέου Ερμιτάζ. Σύμφωνα με την ιστορία, στο εσωτερικό του μουσείου διατηρείτο το παλιό σύστημα θέρμανσης, όταν ο ζεστός αέρας από το υπόγειο τροφοδοτούσε την αίθουσα. Κάποτε μία γατούλα ανέβηκε σε έναν αγωγό και κατάφερε να φτάσει στο δεύτερο όροφο του μουσείου, περνώντας μέσα στα τείχη. Η υπόθεση θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε τραγωδία, όλα όμως πήγαν καλά.

"Εφθασε στην αίθουσα Βαν Ντάϊκ, όπου άρχισε να κλαίει πάρα πολύ δυνατά, ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι φύλακες προσπάθησαν να την βγάλουν έξω, ξεγελώντας την με νερό και γάλα, όμως αφού πέρασε μια εβδομάδα η γάτα αποφάσισε να βγει έξω. Θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα στον τοίχο! Σύντομα βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες της, οι οποίοι την πήραν από το μουσείο", διηγείται η Μαρία.

Αλλος ένας διάσημος ένοικος του Ερμιτάζ — ο γάτος Βάσκ, ο… δικηγόρος. Ξάπλωνε συχνά στο παγκάκι του Μουσείου ή στο λόμπι της κύριας εισόδου. Όπως είπε η Μαρία, το ζώο ήταν ασυνήθιστα κοινωνικό και ήθελε να ζήσει κοντά στους ανθρώπους.

"Πολλοί τουρίστες έβλεπαν πως ο Βάσκ προσπαθούσε να ανοίξει με το πόδι του την πόρτα στον δρόμο. Και αυτόν επίσης τον πήραν σπίτι. Τώρα έχουμε τον σημαντικό γάτο Τύχον. Είναι ''μαγικός'', ηλικιωμένος, πολύ μεγάλος. Λόγω της ηλικίας του κουτσαίνει, ο μηρός του δεν λειτουργεί καλά. Λαμβάνουμε συχνά γράμματα για αυτόν που γράφουν' "στον σημαντικό γάτο του Ερμιτάζ, Τύχον". Είναι γκρίζος με λευκές βούλες", λέει η Μαρία.

© Sputnik/Igor Russak

Στο "Ερμιτάζ" για τις γάτες του

Οι γάτες του Ερμιτάζ είναι ένα από τα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Αρκετοί τουρίστες έρχονται ειδικά στο Μουσείο για να τις δούν και να φωτογραφηθούν μ' αυτές. Μερικές φορές διοργανώνονται εκδρομές, κυρίως από σχολεία.

"Πριν από μερικά χρόνια μέλη του Ανακτόρου δημιουργικότητας νέων (πρώην Ανάκτορο των πρωτοπόρων), μας έστειλαν δώρα- έφτιαξαν διακοσμητικά μαξιλάρια για γάτες. Εμείς, απαντώντας στείλαμε επίσημη επιστολή σε επιστολόχαρτο του Ερμιτάζ, στην οποία ευχαριστήσαμε για τα δώρα, επισημάναμε όμως οτι τα μαξιλάρια είναι τόσο όμορφα, ώστε δεν θα μπορέσουν να κοιμηθούν σε αυτά, αλλά θα τα βάλουμε στην άκρη και θα τα θαυμάζουμε- και φυσικά τώρα τα έχουμε κρεμάσει", δήλωσε η Μαρία.

Οι εκδρομές και τα δώρα δεν περιορίζονται. Μερικοί επισκέπτες γοητεύονται τόσο πολύ με τις γάτες του Ερμιτάζ, που αποφασίζουν να πάρουν μία από αυτές στο σπίτι. Η αλήθεια είναι οτι οι υπάλληλοι του Μουσείου δεν τις δίνουν αμέσως, ελέγχουν πρώτα τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, παίρνοντάς τους μάλιστα και συνέντευξη. Εάν ο ιδιοκτήτης και η γάτα δεν τα βρουν μεταξύ τους, τότε η γάτα επιστρέφει στο Μουσείο.

Πηγή: www.ria.ru